Status over 2019: Årets bedste oplevelser

bedste oplevelser 2019 teater litteratur

2019 har på mange måder været et begivenhedsrigt år for mig. Jeg har nået en hel del oplevelser både i bøgernes og teatrenes verden.

For et par år siden begyndte jeg at bruge Goodreads. Det er en ret smart måde at huske på, hvilke bøger, man har læst.

I år nåede jeg igennem 117 forskellige bøger. Både helt korte og ret lange i skøn sammenblanding. Hvis du vil se, hvilke bøger, jeg har læst, så bare hop over på Goodreads her.

Og teater har der været mere end rigeligt at vælge imellem i år. Indimellem har mit program været så tæt pakket, at jeg næsten fik sved på panden. Men selvom jeg er nået op på 59 teaterforestillinger i år, er der stadig alt for mange, jeg meget mod min vilje, ikke nåede at se. Der er simpelthen ikke tid nok. Desværre.

Men hvilke oplevelser har så været de bedste?

Jeg har udvalgt lidt fra forskellige kategorier til både børn og voksne her. Og det er mine personlige favoritter. Del gerne dine egne, hvis du har haft gode oplevelser med bøger eller teater sidste år.

bedste oplevelser 2019 teater litteratur
Nogle af mine bedste oplevelser fra 2019 var læsningen af de her bøger.

Årets bedste læseoplevelser

Bogen om Blom af Tina Sakura Bestle – poetisk og virkelig sød billedbog.

Kraken af Benny Bødker – velskrevet uhygge til børn og utroligt smukke illustrationer.

Ivalu af Horneman og Dürr – fordi det er skræmmende og forrygende hvor forfærdelige historier de kan fortælle næsten uden ord.

Tag gaden tilbage af Sanne Munk Jensen – en råt for usødet ungdomsroman om Nordjylland og slutshaming.

Og så drukner jeg… af Ditte Wiese – endnu en ungdomsroman, men kunne ikke vælge mellem de to. For denne her handler om angst og præstationspres, og er i øvrigt super velskrevet.

Blå tiger af Line-Maria Lång – fordi ingen andre skriver romaner som hun.

De bedste teateroplevelser i 2019

CHICKS af Hr. Teater – ordløst, kropsligt og latterfremkaldende børneteater om to burhøns, der slipper fri.

I al evighed af Carte Blanche – fin performance i kirkerum med velfungerende fornemmelse for omgivelserne og det unge publikum.

Første parket af Kunstkollektivet FAMILIEN – svært underholdende totaltteater i overdådig overklassevilla i Charlottenlund.

Et dukkehjem på Vendsyssel Teater – fordi jeg er vild med Ibsen, og aldrig før har han tekster stået så tydelig og ren for mig.

Fanny og Alexander på Aalborg Teater – sjældent har Bergman virket så underholdende og sprudlende som i denne opsætning.

The Rocky Horror Show på Aarhus Teater – fordi det er den mest festlige musical, jeg kender. Og den fungerede bare i denne opsætning.

Og et par ekstra i bonus

Det er svært at begrænse sig. Og jeg læste ret mange bøger i år. Både de nyere, som dem jeg har udvalgt herover, men også en del ældre. Og blandet bøgerne med flere år på bagen, havde jeg også to favoritter.

Den store Gatsby af F. Scott Fitzgerald – fordi det aldrig er for sent at læse en så fabelagtig klassiker for første gang.

Hunger games af Suzanne Collins – ja, fordi jeg først i år opdagede den serie. Hvorfor har ingen fortalt mig om den før? Jeg kendte hverken bøger eller film. Men jeg var vild med det hele!

En tanke om “Status over 2019: Årets bedste oplevelser

Der er lukket for kommentarer.