Monologer til ungdommen

til ungdommen linn skåber koppelwrite
[Anmeldereksemplar fra forlaget] 

Hvis du kender et ungt menneske, der gerne vil læse rammende tekster om ungdomsliv, så er Linn Skåbers tekstsamling Til ungdommen et oplagt bud.

Til ungdommen har undertitlen monologer, men der kunne lige så godt have stået noveller. For det er den allerfineste samling af 31 ganske korte tekster, der beskriver følelser, tanker og oplevelser hos unge mennesker.

Virkelige historier genfortalt

Forfatter Linn Skåber har skrevet bogen ud fra en lang række samtaler med norske teenagere. Og det er netop de følelser og tanker om ungdomslivet, som disse teenagere har givet udtryk for, der har skabt grundlaget for bogens tekster.

Nogle af bogens tekster har form som små noveller. Korte fortællinger med pointer eller skarpt fokus på enkelte følelser. Andre tekster er kortere og mere digte end noveller.

»Når voksne snakker om kærlighed, lyder det så let. Og selvfølgelig. Selvfølgelig gør det det. De er jo voksne. Men det mærkelige er, at de ikke husker, hvor svært det var.«

Længsel og små og store følelser

Der er fortællinger om at føle sig udenfor, at føle sig forkert og om den vrede, man kan føle mod sine forældre. Der sættes ord på bekymringen for klimaet og for en verden, der vælger en amerikansk præsident som Donald Trump. Der er længslen efter barndommens ubekymrede liv, om glæden ved yoghurtis til halv pris og minderne om de venskaber, som er gledet ud i sandet.

Linn Skåber beskriver alle følelserne både med ord og mellem linjerne. Og selvom teksterne primært er skrevet til de unge, så kan der ikke være mange voksne, som ikke kan genkende følelserne.

»Far. Vil du holde mig lidt. I dine arme. Sådan her. Som du plejede at gøre, da jeg var mindre og lettere at løfte, lettere at håndtere, lettere at lide og bare kramme mig forsigtigt. Kind mod kind, så natten ikke føles farlig. Bær mig præcis sådan, så vi begge glemmer, at jeg snart bliver ubærlig.«

Til ungdommen og alle vi andre

Teksterne i Til ungdommen er desuden ledsaget af Lisa Aisatos smukke, stemningsfulde illustrationer. Der er altid noget drømmende over Aisatos streg uanset om motivet er morsomt eller poetisk. Og det matcher fortællinger super godt. Netop fordi de ikke er enten eller. De er både sjove, rammende og eftertænksomme. En fin spejling af livet.

Bogens tekster er til alle, der holder af velskrevne små beskrivelser af livet. Den er oplagt til teenagerne, men også en fin måde at minde forældrene om, hvordan det føles at være ung.

Jeg hørte i øvrigt teaterchef og forlægger Pelle Koppel fortælle på P1, at Teater V planlægger at iscenesætte bogen (eller dele af den). Den teateroplevelse vil jeg glæde mig til. Indtil da kan jeg anbefale bogen.

Linn Skåber: Til ungdommen
Udgivet på Koppelwrite 5. oktober 2020

Du kan læse mere om bogen her.

En tanke om “Monologer til ungdommen

Der er lukket for kommentarer.