Benni Bødkers Kraken

kraken benni bødker forlaget corto børnebog

[Anmeldereksemplar fra forlaget Corto]

Jeg har en svaghed for smukke bøger. For velskrevne bøger. Og for de gode historier. Og der er ingen tvivl om, at Benni Bødkers nyeste børnebog, Kraken, er alle tre dele.

Fascination af mytologiske skabninger

Du kender måske allerede til Kraken, hvis du har set filmene om Pirates of the Caribbean. Et mytologisk væsen fra gammel sømandsovertro. En kæmpemæssig blæksprutte, der trækker hele skibe ned så let som ingenting.

Men i Benni Bødkers nye fortælling er Kraken temmelig virkelig og ikke blot en myte. Der får drengen Marius at føle, da han rejser med det ombyggede hvalfangerskib Munken ud for at søge efter resterne af den ekspedition, hans far drog ud med tidligere på året.

Faren var med på skibet Polarstjernen, men vendte – som skibet selv – aldrig tilbage. Marius’ far var ikke sømand. Han var videnskabsmand. Marius drager afsted med et spinkelt håb om, at hans far måske har overlevet og kan findes derude et sted.

Benni Bødkers fascination af mytologiske skabninger fornægter sig ikke i denne nye udgivelse. Han stod også bag Julebestiariet, som handler om 24 mytologiske væsner, der alle er relateret til julemåneden. Du kan læse om den her.  Der er dog noget dystert og uheldsvangert over Kraken, som ikke er helt så præsent i Julebestiariet. Kraken er ganske simpelt ikke læsning for sarte sjæle.

Imponerende illustrationer

Udover den velskrevne og spændende fortælling byder Kraken også på nogle af de smukkeste illustrationer, jeg længe har set. Det er en absolut lækker udgivelse ned til de mindste detaljer.

Simon Bukhaves papirklip er sort/hvide og fulde af detaljer i en alligevel imponerende enkelhed. De bidrager med et ekstra lag til stemningen i bogen. Verden er sort/hvid. Enten lever du eller også dør du. Selvom døden i Kraken ikke nødvendigvis er så endegyldig, som vi kender den.

Kraken starter ud med at være spændende på en børnevenlig måde, der minder om læsningen af Krystalskibet (den kan du læse mere om her). Men så tager uhyggen til, forstærkes og tager helt over. Der er ingen happy end i den gængse forstand. Marius konfronteres med virkeligheden i al dens gruopvækkende pragt.

Bogen er angivet til højtlæsning fra 8 år og selvlæsning fra ca. 10. Rent sprogligt passer det nok fint, men indholdsmæssigt kommer det meget an på barnet.

Hvis jeg kender mine børn ret, så vil de blive skræmt fra vid og sans af denne historie, selvom de aldersmæssigt kan læse den nu. Jeg tænker, jeg gemmer bogen et års tid eller to, før jeg foreslår dem at læse den. Men så er jeg til gengæld også sikker på, at de vil være lige så begejstrede, som jeg er nu.

kraken benni bødker forlaget corto børnebog

Benni Bødker: Kraken
Illustreret af Simon Bukhave
Udgivet 1. februar på forlaget Corto

Du kan læse mere om bogen her.