Spændende og dystopisk ungdomsroman

krystalskibet anmeldelse alvilda kulturmor

I en dystopisk fremtidsverden, der på mange måder minder om Kevin Reynolds film Waterworld fra 1995, lever klatretyven Kajsa af at udføre indbrud på bestilling. Nogle mere succesfulde end andre.

Krystalskibet

Benni Bødkers ungdomsroman, Krystalskibet, finder sted i London. Ikke London, som vi kender byen i dag. Men en stort set oversvømmet og raseret by, hvor de færreste kan klare sig.

Pigen Kajsa ernærer sig som tyv. Mestertyv, når hun selv skal sige det. Sammen med sin eneste ven, drengen Isak, bor hun på en ramponeret undervandsbåd og drømmer om, at de to en dag kan rejse ud i verden og lede efter et tørt sted at slå sig ned.

Der er noget virkelig fint, eventyrligt og magisk over Benni Bødkers fortælling. Verden er et dystert sted og ondskaben lurer alle vegne. Ikke mindst i form af den forhenværende pirat, Sandokan – også kaldet Tigeren fra Borneo – der med magt og bestikkelse styrer byen.

Og da Kajsas og Sandokans veje krydses ændres livet markant. For begge parter.

Gennemført stemning

Udover det helt åbentlyse – at Krystalskibet er en virkelig smuk bog udenpå – så er det også en virkelig velskreven og gennemarbejdet historie.

Rasmus Bregnhøis sort/hvide tegninger matcher steampunk-stemningen i historien helt perfekt. Og – modsat hans mere farvestrålende illustrationer i børnebøger af f.eks. Kim Fupz Aakeson – er der noget skræmmende mørkt over billederne her, som i samspil med teksten uværgeligt driver læsningen frem.

Krystalskibet er en dystopisk fremtidsroman. Men det er også en spændingshistorie og en fin fortælling om venskab. Bogen har kort sagt det hele.

Jeg tænker umiddelbart, at historien er perfekt til højtlæsning ca. fra 10 år. Måske lidt før. Det kommer an på det enkelte barn.
Og ellers er den oplagt som læsning for unge og voksne. Jeg var i hvert fald vældig godt underholdt!

krystalskibet anmeldelse alvilda kulturmor

Benni Bødker: Krystalskibet
Illustreret af Rasmus Bregnhøi
Udgivet af forlaget Alvilda 15. september 2017

Læs mere om bogen her.