Pollys prøvelser

tag gaden tibage gyldendal kulturmor

[Anmeldereksemplar fra Gyldendal]

Sanne Munk Jensen og Sarah Engells ungdomsroman, Tag gaden tilbage, er hård læsning. Hård, men velskrevet og gribende.

Det er ingen dans på roser af være ung i dag. Jeg vidste det jo godt i forvejen fra de unge mennesker, jeg møder. Og fra ungdomsteatrene.

Men jeg fik alligevel helt ondt i maven af at læse Tag gaden tilbage. Jeg er nok for sart til ungdomslitteratur. Måske jeg hellere må holde mig til krimier og børnebøger i fremtiden.

Portræt af en ungdomsgeneration

Tag gaden tilbage handler om pigen Polly. Polly fra Hirtshals. Polly Peugeot, som hun bliver kaldt. Og alle hendes mange prøvelser på rejsen fra barn til voksen.

Det er historien om hendes liv uden en mor. Om hendes ønske om at gå i gymnasiet til trods for fars og farmors undren. Om kliker og venskaber – og især om hvor let det er at ryge udenfor fællesskabet.

På den vis er Tag gaden tilbage et indblik i ungdommen med alle dens styrker og svagheder. For der er også fokus på alt fra mobning på sociale medier, slut shaming, sex og kulturforskelle. Ikke kulturelle forskelle som i forskellen fra Afrika til Danmark. Men i Tag gaden tilbage er de unge fra Hirtshals og de unge fra Hjørring som to væsensforskellige racer. 

Bogen fik mig uvægerligt til at tænke på Jakob Ejersbos roman Nordkraft. Ikke så meget på grund af det nordjyske islæt, som de to fortællinger har til fælles. Faktisk måske deres eneste åbenlyse fællesnævner. Men Sanne Munk Jensen og Sarah Engell tegner et sigende portræt af en ungdomsgeneration. De ligner ikke de fortabte unge aalborgensere fra Ejersbos roman, men de er på samme måde en form for stereotyper på en hel generation. Og det er i dette tilfælde så afgjort ment som en ros.

Gribende fortælling

Til trods for min (indimellem heftige) mavepine over de pinsler, som Polly udsætter sig selv for, så var Tag gaden tilbage både god og gribende læsning.

Jeg er personligt taknemmelig over, at jeg er kommet helskindet igennem ungdommen uden tilnærmelsesvist så mange knubs som Polly. Alligevel virker hendes oplevelser hverken ekstreme eller urealistiske. Tværtimod.

Det er tough stuff at være teenager i dag. Det får Sanne Munk Jensen og Sarah Engell formidlet på vellykket vis. Og det endda i en form, som gør læsningen interessant for både voksne og teenagere.

Jeg opdagede iøvrigt, at bogen er indtalt som lydbog af Fanny Leander Bornedal. Meget velvalgt. Hendes unge stemme giver en ekstra dimension til fortællingen, og den giver Polly liv og næsten fysisk form.

tag gaden tibage gyldendal kulturmor

Sanne Munk Jensen og Sarah Engell: Tag gaden tilbage
Udgivet af Gyldendal 31. januar 2019

Du kan læse mere om bogen her.

En tanke om “Pollys prøvelser

Der er lukket for kommentarer.