Orgasmebogen

orgasmebogen
[Anmeldereksemplar] 

Kristine Tiedts Orgasmebogen er en sjov blanding mellem en tegneserie og en fagbog. De tre karakterer i bogen er Kvinden, Kussen og Eksperten, der sammen tager afsted camping for at tale om diverse aspekter af seksualitet – fra kvindens fysik til myter og historiske fakta. 

Bogen er lækkert udført med præget metallic guldskrift på forsiden og farvemættet leopardmønster som gennemgående element indeni. Fortællingen ledsages primært af Kristine Tiedts egne illustrationer, der er holdt i gråtoner tilsat lidt sart lyserød og lette strejf af douce grøn og blå, men der er også tilføjet lidt fotodetaljer hist og her og ved starten af hvert kapitel.

Overordnet set er det en virkelig flot udgivelse. Jeg havde det dog lidt ambivalent med selve indholdet. Det er en sjov idé, og udførslen er flot, men formålet er mig mere uklart. For hvad skal læseren med Orgasmebogen? Er det en oplysningsbog eller underholdende fiktion? 

Der er masser af faktuel viden i bogen, men de tre karakterer virker egentlig mere som forstyrrende elementer. Frem for at understrege pointerne gør de det modsatte. Hvorfor er Eksperten så hæmmet og nægter at tale om sin egen seksualitet? Og hvorfor er Kvinden fx helt overrasket over, hvor mange kvinder, der ikke får orgasme under sex?

Jeg er sikker på, at tanken med de tre karakterer er, at de skal være sjove og underholdende. Og det er også en fin bog. Der er i hvert fald stof nok at tage fat på til samtale bagefter. Så jeg håber bare, at unge læsere har nogen, de kan tale med emnet om efterfølgende.

Kristine Tiedt: Orgasmebogen
Udgivet af Gyldendal 23. september 2020

Du kan læse mere her.