Fødedygtig – Laura Ringo

fødedygtig laura ringo roman gyldendal

Efter mit første møde med Laura Ringo og hendes debut Papirbryllup, var jeg lidt vægelsindet. Men jeg fik alligevel lyst til at læse hendes nyeste bog Fødedygtig også.

I Fødedygtig får læseren et temmelig uskønt indblik i den danske folkeskole og alle dens inklusion-udfordringer og anstrengende korrekthedskultur. Grimt, kontant og ret befriende.

Liv er nyuddannet pædagog og ansættes som lærer i en 0. klasse på en skole på Amager. Hun er vild med børn, men har svært ved at håndtere det “problembarn”, klassen indeholder.

Det er et barn, der tydeligt er svigtet af systemet og sin unge mor. Men bogen handler også i lige så høj grad om parforhold, om at blive voksen og måske/måske ikke ville have børn.

Fællesnævneren for de to Ringo-bøger er helt klart de uskønne beskrivelser af vores samfund og af livet som ung kvinde. Et punkt, hvor Ringos bøger minder mig lidt om Line-Maria Långs forfatterskab (som jeg jo er stor fan af – se her), men alligevel er noget helt andet. Helt sit eget.

Til trods for min lidt tøvende start på hendes forfatterskab, er jeg ikke i tvivl om, at jeg også skal læse Laura Ringos kommende bøger.

Læs mit indlæg om Papirbryllup her.

Laura Ringo: Fødedygtig
Udgivet af Gyldendal 17. april 2020

Du kan læse mere om bogen her.