Hvad så hvis jeg er?

hvad så hvis jeg er janni olesen gyldendal undgomsbog anmeldelse kulturmor
[Anmeldereksemplar] 

Hvad så hvis jeg er? er en af de fineste bøger, jeg har læst i år. Det er en både stærk, sød, tankevækkende og rammende kærlighedshistorie. En fortælling om et ungdomsliv, der bevæger sig i periferien af det, vi så fejlagtigt kalder normalen.

Johnny, 17 år og ensom

Johnny er 17 år og ensom. Han elsker at spille musik, og har et særligt talent for det. Men han passer dårligt ind på det nordjyske gymnasium, han går på.

Hans grønlandske mor er kærlig og kæmper bravt som enlig forsørger efter farens død. Hans storesøster Anne Dorthe (kaldet Addi) er Johnnys diametrale modsætning. Hun er sprudlende, udadvendt og glad. Alt det, Johnny ikke kan finde ud af at være.

Johnny opgiver gymnasiet og kommer i stedet på højskole, hvor han opdager helt nye sider af sig selv og sin omverden.

Alle de svære følelser

Opfattelselsen af en roman afhænger jo også altid af læseren. Og personligt blev jeg ramt flere gange under læsningen. Det er bestemt positivt ment, for i Johnny så jeg masser af tanker og følelser spejlet, jeg kan genkende. Også selvom jeg jo ikke er en homoseksuel, 17-årig dreng. 

Johnnys følelser er universelle. Det er så hårdt at være ung. Og især den følgende passage gik lige i hjertet på mig:

»Mor, har Johnny lyst til at hviske, mens han ønsker hende en god tur; mor, hvorfor er der ikke nogen i skolen, der underviser i, hvor ondt det kan gøre? Hvorfor vil han ikke røre ved mig, mor, når jeg nu så gerne vil røre ved ham? Hvordan er det fair, mor? Hvordan hænger det sammen?«

Hvad så hvis jeg er? er et must-read til både unge og voksne. Den er oplagt til forældre til snart-teenagere. En stærk måde at blive mindet om alle de svære følelser i teenageårene.

hvad så hvis jeg er janni olesen gyldendal undgomsbog anmeldelse kulturmor

Janni Olesen: Hvad så hvis jeg er?
Udgivet af Gyldendal 9. august 2019

Du kan læse mere om bogen her: