Næste! Alternativ lægeroman

Næste! Nina Lykke boganmeldelse kulturmor gyldendal
[Anmeldereksemplar] 

I Nina Lykkes lægeroman Næste! er det lige på og hårdt fra første side. Nina Lykke lægger ud med at fortælle om afføring, hæmorider og rektalundersøgelser. Og så er stemningen ligesom slået an.

Jeg er ikke så god til klamme scenarier. Hverken på film eller i bøger. Jeg var faktisk ved at give op og droppe bogen helt, men opmuntret af de mange positive udsagn fra læsere på Instagram, læste jeg videre. Heldigvis!

Livet som praktiserende læge

Nina Lykkes historie om den den praktiserende læge Elin, hendes affære med ungdomskæresten Bjørn, hendes trivielle liv med vin og tv-serier i rå mængder og ikke mindst beskrivelserne af det samfund, Elin lever i, er på samme tid rammende og ekstreme.

Især er passagerne om Elins urimelige patienter, der kun omtales som ‘kvinde født 1979’ o.l., både underholdende og tankevækkende. Jeg læste romanen færdig, og jeg var vild med de mange (efter min mening) vildt irriterende mennesker i fortællingen. Det fik mig også til at spekulere på, om jeg selv er lige så ignorant, når jeg går til lægen. Og på hvordan min egen læge mon opfatter sine patienter.

Næste! giver genren “lægeroman” en helt ny og mindre poleret betydning. Det var ikke megen rosenrød romance over historien. Jeg tror, jeg vil tage den med til næste lægebesøg og forære den til min egen (super seje) læge.

Nina Lykke: Næste!
Udgivet af Gyldendal 9. juni 2020

Du kan læse mere om bogen her.