Fantasy til børn. Hvad læser man efter Harry Potter?

fantasy til børn De ualmindelige jennifer bell højtlæsning børnebog fantasy kulturmor
[Indeholder anmeldereksemplarer]

Lad det være sagt med det samme. Jeg har svært ved at forestille mig en bogserie, der kan erstatte Harry Potter-bøgerne. For hvad læser man efter det sidste blad i den sidste bog om Harry Potter er vendt? Findes der andet fantasy til børn, der kan følge efter?

Det er i min verden næsten utænkeligt, at andre bøger vil kunne få helt samme status som J.K. Rowlings. Men alligevel kaster jeg mig ud i at foreslå et par bogserier, som du kan læse (selv eller med dine børn), hvis du lider af post-Harry Potter-blues.

De ualmindelige jennifer bell højtlæsning børnebog fantasy kulturmor

De ualmindelige

[bog to og tre er anmeldereksemplarer fra forlaget]

Det gjorde vi nemlig. Altså led af post-Harry Potter-blues, da vi havde afsluttet sidste bog i serien sammen med børnene. For hvad skulle vi nu læse? Harry Potter-serien havde det taget os et par år at komme igen. Et par fantastiske år med mange gode snakke om både magi og godt og ondt.

Så var der heldigvis en sød bogblogger på Instagram, der anbefalede Jennifer Bells De ualmindelige (det var Bibliotekat – smut straks forbi hendes profil, hvis du ikke kender den).

De ualmindelige jennifer bell højtlæsning børnebog fantasy kulturmor

De ualmindelige er en ualmindelig god bogserie med et finurligt univers. Og de har deres helt egen, velfungerende charme.

I den første bog Den bøjede mønt møder læseren pigen Ivy og hendes bror Seb, der pludselig rives ud af deres trivielle og vældigt almindelige hverdag og opdager, at der under jorden findes et hemmeligt samfund af ualmindelige mennesker.

Hos de ualmindelige lever man en noget mere farvestrålende og flamboyant tilværelse. Både når det kommer til moden, der på eklektisk vis blander alle former og tidsperioder i personlige stilmiks, og når det handler om anvendelsen af helt almindelige hverdagsgenstande, der i den ualmindelige udgave har ganske andre funktioner end dem, som de to børn kender.

De ualmindelige jennifer bell højtlæsning børnebog fantasy kulturmor

Som i Harry Potter skelnes der mellem magiske mennesker og almindelige mennesker. Her kaldes de for ualmindelige og muckere (som i mine øjne minder ret meget om mugglere).

Jennifer Bells serie om De ualmindelige rummer tre bøger, og slutningen på bog tre taler for, at serien er afsluttet. Men man kan selvfølgelig aldrig vide. Selvom der er nogle elementer i bøgerne, som minder om Harry Potter-universet, så er historierne her helt deres egne. Fantasy til børn kommer (som til voksne) i mange afskygninger.

Jennifer Bell: De ualmindelige 1-3
Udgivet af Høst og Søn

Du kan læse mere om serien her.

Nevermoor

nevermoor jessica townsend højtlæsning børnebog fantasy kulturmor

En anden – og helt fantastisk bogserie – er Jessica Townsends historier om Nevermoor. Hvor bøgerne om De ualmindelige er farverige og også ret morsomme, så er bøgerne om Nevermoor mere helstøbte og lige dele dystre og spændende.

Bøgerne handler om pigen Morrigan Crow, der er et forbandet barn. Altså i ordets bogstaveligste forstand. Ærgerligt nok. Især fordi det udelukkende skyldes hendes fødselstidspunkt. Alle børn født den dag, skal dø på deres 11 års fødselsdag. Det er faktisk et ret makabert udgangspunkt for en børnebog, men ikke desto mindre er det præmissen i Nevermoor-serien.

Heldigvis dør Morrigan ikke. Hun er jo trods alt bogens hovedperson. I stedet møder hun den mærkelige mand Jupiter North, der tager hende med til en anden verden, hvor magi, drageflyvning, værelser, der forandrer sig og kæmpestore, talende katte er hverdag.

bevermoor wundersmeden børnebog fantasy til børn anbefaling anmeldelse

Morrigan opdager, at hun har evner, som hun slet ikke anede fandtes. Og det er netop, hvad bog nummer to – Wundersmeden – handler om. Her begynder Morigan sin oplæring hos Det forunderlige selskab, men udefrakommende kræfter trænger sig på og forsøger at så splid i fællesskabet.

Jessica Townsends univers er så levende beskrevet, at bogen opleves næsten lige så visuelt som en film. Hendes magiske væsner er særegne og fascinerende. Flere af dem med så stærke personligheder, at man ville ønske at møde dem i virkeligheden.

Selvom det er vanskeligt at finde bøger, der kan måle sig med Harry Potter, så er Nevermoor-serien er virkelig godt bud. Vi glæder os i hvert fald til flere historier, som forhåbentligt er på vej, og vi krydser fingre for, at en filmatisering bliver en realitet.

Jessica Townsend: Nevermoor og Wundersmeden
Udgivet af Gyldendal

Du kan læse mere om serien her.