Katalog over katastrofer

katalog over katastrofer stine skov gyldendal roman anmeldelse kulturmor
[Anmeldereksemplar] 

Stine Askovs Katalog over katastrofer er en bog i sin helt egen kategori om et liv på grænsen mellem at være velforberedt og fuldstændigt paranoid. 

Forberedt udover det sædvanlige

Hovedpersonen Helles barndom og teenageår i 1980’erne er markant anderledes end hendes jævnaldrendes. Der er ingen turkis øjenskygge eller lakerede negle. Intet moderigtigt tøj eller tid med venner (som Helle i øvrigt stort set ikke har).

Helle vokser op alene med sin far, der ser det som sin ypperste opgave at træne hende til at kunne håndtere hvilken som helst katastrofe. Han træner hende fysisk og psykisk: Styrketræning, sanseskærpende øvelser, førstehjælp, kamptræning, mentale øvelser, udholdenhed. Kort sagt overlevelse i alle afskygninger.

Helles far har nemlig sit eget katalog over katastrofer. Han lærer Helle, hvad hun skal gøre i alle situationer fra flystyrt til atomulykker. Men ingen lærer hende om helt almindelige ting som samtaler med jævnaldrende, menstruation og kærlighed. Og så sker ulykken på Tjernobyl og hele Helles verden ændrer sig. 

Katalog over katastrofer er blevet nomineret til DR Romanprisen. Og det er bestemt også en læseoplevelse, jeg ikke glemmer lige foreløbig. Som et mix mellem socialrealisme, Danmarkshistorie og en roman af Line-Maria Lång. Bedre kan jeg vist ikke beskrive det. Det er nok den type roman, du selv skal opleve.

katalog over katastrofer stine skov gyldendal roman anmeldelse kulturmor

Stine Askov: Katalog over katastrofer
Udgivet af Gyldendal 13. maj 2020

Du kan læse mere om bogen her.