Indtil vanvid, indtil døden

indtil vanvid, indtil døden kirsten thorup roman gyldendal anmeldelse kulturmor
[Anmeldereksemplar] 

Kirsten Thorups Indtil vanvid, indtil døden er på mange måder en lidt atypisk krigsroman. Handlingen udspiller sig i 1942 i den tyske by München, hvor krigen begynder at kunne mærkes. Men det primære fokus i fortællingen er på den danske kvinde Harriet, der er enke efter den tyske pilot Gerhard. 

Harriet sørger over tabet af sin elskede mand, der er faldet på Østfronten. Hun vælger at bearbejde sin sorg ved at besøge Gerhards ven, den højtstående officer Klaus og hans danske hustru Gudrun i München. 

Dansk eller tysk?

Det virker som et noget uigennemtænkt valg, at Harriet efterlader sine to børn på et dansk børnehjem for at restituere i et land, der er i krig. Og som ikke mindst har invaderet Danmark.

Harriet virker på samme tid intelligent og naiv i sine valg og sin tro på egen integritet. I Harriets verden er det hendes kærlighed til Gerhard, der forbinder hende til det tyske folk – og giver hende ret til at nyde godt af de privilegier, som højtstående tyskere har.

Men i løbet af det efterår, hun tilbringer i München, lader det til at gå op for hende, hvilke præmisser, nazismen bygger på. Hun får en – om end svag – fornemmelse af, hvordan det tyske folk føler sig hævet over andre folkeslag, som f.eks. østeuropæerne, der hentes til landet som slavearbejdere og kasseres for de mindste fejltrin.

Et liv uden udvej

Indtil vanvid, indtil døden virker gennem store dele af historien som en meget sigende titel. For i Harriets verden må det føles som om, der kun findes én af de to udveje på den situation, verden befinder sig i.

Hun rystes i sin grundlæggende tro på, at hendes Gerhard har truffet de rette valg, og hun kommer i tvivl om, hvor hendes egen loyalitet egentlig ligger.

Kirsten Thorups roman er frustrerende og fascinerende netop fordi fortællingen ikke er sort/hvid. Harriet er måske nok modstander af slavearbejdere, men hun nyder samtidig også selv godt af deres arbejdskraft. Hun går ind for retfærdighed, men tager imod de mange fordele, som hendes status som enke efter en tysk officer giver hende.

indtil vanvid, indtil døden kirsten thorup roman gyldendal anmeldelse kulturmor

Kirsten Thorup: Indtil vanvid, indtil døden
Udgivet af Gyldendal 20. marts 2020

Læs mere om bogen her.