Billedbøger som Totte og Lotte

Totte lotte kulturmor

Hvem har ikke fået læst Totte eller Lotte -bøger højt som barn? Det kan der ikke være mange af nutidens småbørnsforældre, som ikke kan mindes.

Og Gunilla Woldes søde, små billedbøger holder stadig. Men når man læser dem for 700. gang, kunne man nok godt drømme om lidt nyt. Og der findes jo også andre bøger i samme genre. Små, korte historier, der tiltaler de yngste.

Mød Willi, Kaj, Mads og Jeppe

Hvis du trænger til lidt fornyelse på bogfronten, kommer her et par forslag til gode bøger, der kan lidt af det samme Gunilla Woldes bøger. Og de har også alle det til fælles, at deres titel er et navn – ligesom Totte og Lotte.

Willi

Willi bøger som totte højtlæsning

Der findes allerede en god stak bøger om børnehavebarnet, Willi, skrevet af Kirsten Sinne Harild.

Små hverdagsglimt fra et moderne børnehaveliv. Bøger er illustreret med Inger Tobiasens glade tegninger af børn. Og hver bog afsluttes med en lille ekstra sag. Enten en gør-det-selv-guide, en sang eller lignende.

Da Willi er et børnehavebarn passer historierne perfekt til børn på samme alder – ca. fra 3 år.

Kaj

Mats leten kaj kulturmor

Da jeg ventede mit første barn, fik jeg nogle bøger i barselsgave. Bl.a. tre, små bøger om Kaj.

De er ultrakorte, næsten uden tekst og med helt enkle tegninger. Men Mats Letén rammer lige dét, som de alleryngste kan forstå. F.eks. bare det at sige hej.

Vi læste bøgerne om Kaj højt allerede mens børnene kun var babyer. Og de var meget populære.

Bøgerne om Kaj passer nok til børn frem til (og med) vuggestuealderen.

Mads

Mads børnebog kulturmor

Christian Tielmanns bøger om Mads er oversat fra tysk. Og der er selvfølgelig nogle elementer i historierne, der adskiller sig fra en typisk dansk dagligdag. Men ikke desto mindre er det søde fortællinger med farvestrålende, detaljerede illustrationer.

Der er lidt mere tekst i bøgerne om Mads end i f.eks. Totte-bøgerne. Men de er stadig ikke længere end at børnene kan bevare interessen og fokus under læsningen.

Mads-bøgerne passer perfekt til vuggestue- og børnehavebørn.

Jeppe

højtlæsning totte kulturmor

Barbro Lindgrens bøger om Jeppe har næsten lige så mange år på bagen som Gunilla Woldes bøger. Næsten. Men de er knap så kendte. Og det er ærgerligt, for de er rigtig søde.

De har – som bøgerne om Kaj – næsten ingen tekst. Men alligevel en sød og genkendelig historie, som fænger små børn.

Jeppe-bøgerne kan du læse højt for de yngste. Faktisk fra babyalderen og frem til vuggestuen, vil jeg mene.