Zoologik

zoologik pia konstantin berg

[Anmeldereksemplar]

Priden er jo i fuld gang i København i denne uge, så derfor virker Pia Konstantin Bergs diversitethyldende børnebog Zoologik som en oplagt boganbefaling. 

Zoologik indeholder syv små fortællinger om dyr, der på den ene eller anden vis skiller sig ud fra mængden eller ‘normen’. Fortællingerne, der alle er festligt illustreret af Marie Lund, er korte og skrevet på velfungerende, finurlige rim, hvilket gør dem lettilgængelige og sjove at læse. 

Bogen hylder diversitet i alle afskygninger. Fra myreslugeren Pil, der ikke har lyst til at spise myrer, men hellere vil være veganer, til killingen Kurt, der er “katopteret” af sine to kærlige fædre. Pia Konstantin Berg formår at berøre flere former for minoriteter i dagens samfund på en ligetil måde, som gør det let for børn (og voksne læsere) at se, at vi alle skal have lov til at være lige præcis, som vi er. 

Zoologik er gennemstrømmet af skarp humor og sjove påfund. Min egen favorit er nok flodhesten Kalle, der ikke har lyst til at være grå og trist i mudder, men i stedet powershopper farvestrålende tøj og accessories på Nettet. 

»Så gik han tur i sit nyeste skrud
og vennerne sendte ham blikke
men Kalle var ligeglad, han ville ud
og synge og valse og vrikke

En flodhesteunge fra naboens kuld
hun spurgte en smule forvirret
Hvorfor går du rundt i en kjole af guld
når nu du er mand på papiret? 

Og Kalle han svarede venligt dertil
Fordi jeg kan li’ alt, der skinner
Mit liv det er mit, og jeg gør, hvad jeg vil
og verden, den trænger til glimmer«

Verden trænger helt sikkert til glimmer – og i hvert fald til lidt mere zoologik!

Pia Konstantin Berg: Zoologik
Udgivet på Byens Forlag 31. marts 2021

Du kan læse mere om bogen her.