Trylleblik – sød billedbog fra Gutkind

trylleblik ane bjørn gutkind børnebog
[Anmeldereksemplar] 

Trylleblik er den type billedbog, som de fleste børn vil elske, fordi illustrationerne rummer så mange fine detaljer, fordi stemningen er så bedrøvelig men smuk, og fordi der kun er ganske lidt tekst.

Trylleblik er skrevet og illustreret af Ane Bjørn. Den korte tekst fortæller en historie om en pige, der har lært af sin bedstemor, at hun – hvis hun dækker det ene øje med to fingre – får trylleblik, så hun kan se alt det skønne og sjove, der er usynligt for andre. Men Ane Bjørns fortryllende blyantstegninger, der mestendels består af farveløse skraveringer og streger, fortæller en anden og langt er sørgelig bagvedliggende historie om krig, flugt og tab.

Det er en ganske betagende billedbog, hvor der godt kunne have været sparet endnu mere på ordene. For efter de første par sætninger er forholdet til bedstemoderen og tricket med trylleblikket etableret. Resten af bogen kan læses udelukkende gennem de smukke billeder.

Udover at være en gennemført og flot billedbogsudgivelse, så er Trylleblik også oplagt til at starte samtaler med børn om svære emner som krig og flugt. Det er alt det, der ikke fortælles i bogen, som alligevel fylder mest. Lidt som Stian Holes med Annas himmel – uden egentlig at nævne det – fortæller om død, sorg og savn. 

Ane Bjørn: Trylleblik
Udgivet af Gutkind 3. juni 2021

Du kan læse mere om bogen her.