Hvor lyset er – upoleret kunstnerportræt

hvor lyset er malene ravn gyldendal
[Anmeldereksemplar] 

Malene Ravns Hvor lyset er er alt andet end en glansbilledefortælling om den danske kunstmaler Carl Fischer – der iøvrigt var oldefar til Ravns egen mand. Det er altså et lille uddrag af svigerfamiliens historie, som Ravn beretter om i romanen. 

En egoistisk sjæl

Jeg var næsten konstant irriteret på Carl Fischer gennem bogen. På drengen, der kræver sin mors og søskendes opmærksomhed, på manden, der udelukkende lader sig styre af lyster og luner, og på kunstneren, der sætter sin karriere langt højere end andres liv – inkl. den unge Ely, som han gør gravid. I Malene Ravns bog er Carl Fischer en egoistisk sjæl fra start til slut. Men det er nok netop pointen. 

Hvor lyset er er også interessant læsning om kunstnerliv, ambitioner og udfordringer. Om et Danmark, der gennemgår en markant udvikling fra bogens begyndelse i slutningen af 1800-tallet til fortællingen slutter i starten af 1960’erne. Den spanske syge får en vigtig betydning for Carl og Elys liv. Så selvom den kun berøres ganske kort, føltes det relevant her midt i pandemien. 

Hvor lyset er beskrives som en historie om »Carl og Elys store kærlighed – og den pris de og deres nærmeste betaler for den«. Men for mig at se, var det ikke så meget kærlighed, der holdt Carl og Ely sammen gennem livet. Det var mere en form for uforløst længsel, der bandt dem sammen. Og deres fælles evne til at opføre sig barnligt og uansvarligt. Det er i hvert fald imponerende, at deres søn klarede sig til trods for sit ophav og fik skabt sig et liv og en velfungerende familie. 

Malene Ravn: Hvor lyset er
Udgivet af Gyldendal 4. juni 2020

Læs mere om bogen her.