Skræmmende kvindesyn i Kleypas’ Bow Street-serie

bow street serien lisa kleypas flamingo books anmeldelse kulturmor
[Anmeldereksemplar] 

Da jeg læste den første bog i Lisa Kleypas’ Bow Street-serie var jeg lidt splittet. Elskerindens skygge var skrevet ret dårligt, men plottet fungerede egentlig fint. Du kan læse min omtale her.

Men efter at have læst bog nummer to i serien, er jeg ikke længere spor splittet. For det er helt grundlæggende et temmeligt rædsomt kvindesyn, der romantiseres i Lady Sophias elsker.

Lady Sophias elsker

Helt kort kan handlingen genfortælles med en klog, stærk (og naturligvis meget maskulin) mand, der ansætter en ung, uvidende kvinde som sekretær.

Manden er politidommeren Sir Ross, der også figurerede som biperson i den første bog. Kvinden – den smukke Sophia – er egentlig ude på at såre Sir Ross for at hævne sin brors død, men i stedet forelsker hun sig – og bliver klogere på livet gennem hans intellekt…

Handlingen er modsat den første bog ret tynd, hvilket giver mere plads til ren kærlighedshistorie og erotik hele vejen igennem. Men desværre er det især, når det gælder den erotiske del af romanen, at blev jeg frustreret.

Tænder kvinder på overgreb?

Den unge Sophia siger faktisk nej, da Sir Ross lægger op til seksuelle udfoldelser. På mange måder. Flere gange. Alligevel tager han hende. Hvad er det for en forskruet fantasi, hvor kvinder tænder på at blive ejet af en mand, som en anden slave, og ikke har egentlig ret over sin egen krop? 

Jeg kan sagtens forstå glæden ved at læse romance. Det kan vi nok alle trænge til indimellem. Og jeg har ingen problemer med erotisk litteratur, som der findes masser af godt af (jeg har f.eks. tidligere på Instagram anbefalet Ulla Hinge Thomsens En duft af appelsin). Men Kleypas viser en bekymrende skævvridning i det, der burde være ligeværdige forhold.

Jeg er med på, at bøgerne i Bow Street-serien foregår i 1800-tallet, og at tiden var en anden. Men de er skrevet i slutningen af 1990’erne, og de burde vel skulle tiltale en nutidig læserskare. Det undrer mig, at de bliver oversat og udgivet på dansk nu. Findes der virkelig ikke noget bedre, der kan sælge på det danske marked?

Jeg er klar på at læse andet, hvis nogen kan komme med konkrete bud på velskrevne bøger i genren.

bow street serien lisa kleypas flamingo books anmeldelse kulturmor

Lisa Kleypas: Lady Sophias elsker
Udgivet af Flamingo Books 15. maj 2020

Hvis du vil vide mere om serien, kan du finde info her.