Umbra – fantasy i børnehøjde

Umbra tellerup fantasy kulturmor

[sponsoreret / anmeldereksemplar]

Når fantasy er godt, så er det – i mine øjne – en af de mest dragende litterære genrer. Magi og overnaturlige væsner. Det godes kamp mod det onde.

Før jul fik jeg en fin stak bøger fra forlaget Tellerup. Alle seks bind i Martin Vinther Madsens serie, Umbra, som er skrevet ca. til de 8 – 11-årige.

Nu har jeg læst alle bøgerne højt for mine børn. Og vi er helt enige om overordnet set at være svært begejstrede.

Skyggelæsere

Umbra handler – ligesom f.eks. Astrid Lindgrens Mio min Mio – om det godes kamp mod det onde.

Pigen Jovia har et særligt talent. Hun kan se en ekstra skygge hos mennesker. En skygge, der viser deres potentielle onde side. Denne skygge kaldes en umbra. Og Jovia finder ud af, at hun er skyggelæser.

Sammen med drengen Pirmin, der deler hendes evne, indgår hun et samarbejde med munken, Bertus. De går mod den onde fyrste Corpu, som stjæler menneskers umbraer for at forøge sin egen magt.

Spænding og gentagelser

I hver bog er der en ny opgave for de to børn. Og langsomt men sikkert udvikles også den overordnede fortælling og det endelig slag mod Corpu nærmer sig.

Serien kommer godt fra start med højt spændingsniveau i den første bog. Og selvom den lidt taber pusten i de efterfølgende bøger, hvor den samme historie gentager sig igen og igen, så tager den revanche igen i bog 4-6, hvor både de personlige historier udvikles og fyrst Corpus magt og ondskab intensiveres.

Og netop ondskaben fylder en del i Martin Vinther Madsens fortælling. Så meget, at min 7-årige indimellem har ment, at det hele var lidt for uhyggeligt. Men hendes 9-årige storebror har været med fra start til slut – hele tiden svært begejstret.

Filmiske illustrationer

Alle seks bøger er ledsaget af Flemming Schmidts meget flotte og livagtige illustrationer – både på forsiderne og inde i bøgerne. Tegningerne har noget dystert og  næsten filmisk over sig, der giver lyst til læsning.

Martin Vinther Madsens gode og originale historie sammen med illustrationerne skaber en fin og helstøbt læseoplevelse – både for børnene og den voksne.

Eneste anke er, at bøgerne godt kunne have brugt en ekstra korrektur. Der er en gennemført, mangelfuld tegnsætning, som indimellem gør læsningen lidt vanskelig. Især hvis bøgerne også skal kunne læses af nye læsere. Og det er en skam i en ellers virkelig fin og veludført lille fantasyserie.

 

umbra børnebog fantasy kulturmor

Martin Vinther Madsen: Umbra
Første bind udgivet af forlaget Tellerup 10. februar 2016

Læs mere om serien her.

 

Bøgerne i serien er:
Manden uden skygge
Pigen fra Knark
Dværgen Pavle
Jovias kamp
Corpus styrke
Venner og fjender