Garmann er visuelle sanseoplevelser for børn

Den norske illustrator og forfatter, Stian Hole, er gennem tiden blevet både rost og skamrost for sine smukke børnebøger. Ikke mindst for bøgerne om drengen Garmann. Men det er der også god grund til.

Garmann Stian hole kulturmor

Personligt hører Garmann-bøgerne til mine (og mine børns) absolutte favoritlæsninger, når det kommer til børnelitteratur. Og jeg har efterhånden læst en hel del forskelligt i den genre.

Der er altid magi i luften

Fortællingerne om Garmann er på samme tid magiske og jordnære. Stian Holes smukke illustrationer er rige på deltajer i en grad, der gør, at du aldrig bliver færdig med at se på dem. Både voksne og børn vil hele tiden kunne få øje på nye, små detaljer.

Karmanns sommer kulturmor

Og universet er i det hele taget magisk. Både når det kommer til farvetonerne, motiverne og ordene, der flyder lette og meget sigende hen over siderne. F.eks. dette lille udsnit fra den første bog, Garmanns sommer:

“Tante Borghild har mange rynker og lange, hvide hår på hagen. Garmann tænker, at rynkerne ligner årringe på et træ. Han lader sin pegefinger følge en blodåre på den tynde, hvide hud på hendes hånd. De blinde læser med fingrene, tænker Garmann og lukker øjnene.”

Karmanns sommer kulturmor

Poesi og eftertænksomhed

Stian Holes historier er som smuk poesi. Fortalt i børnehøjde. Men altid med en gammelklog, eftertænksom, bagvedliggende stemme.

Garmanns gade kulturmor boganmeldelse

Det handler om venskab, om liv og død, om universet og alt derimellem. Stort som småt. Både når Garmann bliver venner med den gamle, ensomme mand – Frimærkemanden – i Garmanns gade og når han tilbringer sommeren med den ene af de to enæggede tvillinger, Johanne, i Garmanns hemmelighed.

Garmanns hemmelighed boganmeldelse kulturmor

Sammen med Johanne kommer fortællingen til at handle om kærlighed og alt det, der er større end os selv. Månen, stjernerne og hele universet. Men også om det nære. Om berøring, om følelser og om at bade i en skovsø:

“Garmann klæder sig af, lukker øjnene og hopper efter hende. Det grågrønne skovvand er køligt mod huden. Åkandernes stilke kilder på benene. Det er uhyggeligt og spændende på samme tid.”

Garmanns hemmelighed boganmeldelse kulturmor

Jeg har ved udgivelsen af den anden og tredje Garmann-bog skrevet anmeldelser til KultuNaut. Du kan læse om Garmanns gade her og om Garmanns hemmelighed her.

Og så vil jeg på det varmeste anbefale dig læsningen af alle Garmann-bøgerne, hvis du endnu ikke kender dem.

Garmann Stian hole kulturmor

Stian Hole: Garmanns sommer, Garmanns gade og Garmanns hemmelighed
Udgivet af forlaget Høst & søn i 2008 og 2010.