Dagmars decembermission

Pia Konstantin Berg dagmars decembermission

Hvis du er på udkig efter en lidt alternativ kalenderbog til december, så er Pia Konstantin Bergs Dagmars decembermission et godt bud til de yngre tweens. Eller som højtlæsning til indskolingsbørn. 

Dagmars forældre er irriterende glade for hinanden og alle de populære børns forældre er skilt. Så Dagmar beslutter sig for, at hendes liv vil blive meget bedre, hvis hendes forældre går fra hinanden. Og helst inden jul, så hun kan få dobbelt så mange julegaver. 

Kalenderbog til december

Gennem 24 kapitler, der hver starter med et brev, som Dagmar skriver til Gud for at bede om hjælp til sin mission, hører vi om Dagmars liv, hendes skoledag med drillerier og buksevand, og hendes venskab med nabodrengen Valdemar. 

Der er jo kun 24 dage før jul, så det skal gå stærkt, hvis Dagmars mission skal lykkes. Og samtidig er der alle mulige andre ting i hendes liv, som fylder. Det er en sjov og lidt alternativ form for decemberlæsning, som der nok skal være børn, som vil finde underholdende. Desværre synes jeg, at der er lidt mange forældede klichéer i historien, som havde passet bedre i en gammel historie af Ole Lund Kirkegaard. Og så irriterede det mig en anelse, at Dagmar fik tilført en del talefejl, som fx ‘løvpostej’, der ikke bibringer noget til fortællingen, men som vil gøre den unødigt kompliceret for børn med læsevanskeligheder.

Alt i alt er Dagmars decembermission dog en både underholdende og anderledes kalenderhistorie, som er oplagt til de børn (og forældre), der ikke gider læse om nisser og rensdyr hele december. For der er selvfølgelig også kærlighed, tilgivelse og en virkelig god lærer inkluderet i Pia Konstantin Bergs fortælling, så den på diskret vis kan sætte gang i lidt julestemning. 

Pia Konstantin Berg: Dagmars decembermission
Udgivet af Byens Forlag 30. november 2020

Du kan læse mere om bogen her.