Første Person Ental – Haruki Murakami

haruki murakami første person ental
[Anmeldereksemplar] 

Haruki Murakamis Første Person Ental er ti noveller med lidt af alt det, der kendetegner hans forfatterskab. Her er mænd og kvinder, kærlighed til musik og litteratur, filosofiske tanker, mærkelige møder, whiskey og talende aber.

Fortællingerne i Første Person Ental er korte og uden egentlig begyndelse og slutning. De er små indblik i liv – mænds og kvinders – der måske er inspireret af forfatterens eget liv tilsat et gran magi eller uforklarlige episoder. En enkelt af novellerne har forfatter Haruki Murakami som baseball-elskende jeg-fortæller, der skriver digte.  Grænserne mellem virkelighed og fiktion er flydende. Sådan som det egentlig altid er tilfældet hos Murakami. 

I to andre noveller i bogen optræder den samme talende abe, som forelsker sig i menneskekvinder og stjæler deres navne. Det er i sig selv en interessant tanke, og aben mindede mig lidt om den fra Peter Høegs Kvinden og aben. Men alligevel noget ganske andet.

Jeg er personligt fuldstændig solgt til Murakamis fortællinger. Jeg foretrækker dog romanerne frem for novellerne, hvor jeg – når det er skrevet af Murakami – altid får følelsen af, at jeg er gået glip af resten af historierne. Men Første Person Ental er bestemt spændende og fængende læsning. Endnu et godt bud til solsengen eller sofaen denne sommer. 

Haruki Murakami: Første Person Ental
Udgivet af Klim 26. marts 2021

Du kan læse mere om bogen her.

Du kan også læse, hvad jeg har skrevet om andre af Murakamis bøger her.