Kvindernes by – teaterliv i New York i 1940’erne

kvindernes by gads forlag elizabeth gilbert
[Anmeldereksemplar] 

Elizabeth Gilberts Kvindernes by er som at læse mange fortællinger i én roman. Der er drama, der er historiefortælling, romantik og en personlig livshistorie om en kvinde i 1940’ernes New York.

Kvindernes by er lige den type roman, jeg trængte til at læse lige nu. Vintervejr, kulde, trivielle dage og nedlukning af alle teatrene, som vanskeliggør mit arbejde som teaterkritiker en hel del.

Tilbageblik og bagklogskab

Bogens fortæller er Vivian, der på sine ældre dage fortæller om sit liv til den yngre kvinde Angela. Mere afsløres ikke af præmissen før til slut. Noget ved formen mindede mig lidt om Martin A. Hansens Løgneren, selvom de to historier derudover intet har til fælles. Overhovedet!

Vivians livshistorie er fascinerende. Selvom der egentlig intet særligt sker, så oplever Vivian alt. Kvindernes by er en roman fuld af kærlighed, tilgivelse og indblik i en svunden tids underholdningsbranche. Det hele blandet sammen i en og samme roman.

Det er lidt svært at forklare, men interessant at læse. Fx hvordan det, at en fremmed kalder Vivian for »en beskidt lille luder«, bliver en af de væsentligste og mest betydningsfulde episoder i hendes liv. Netop det aftryk, vi alle sætter i mennesker, der sporadisk passerer vores vej gennem livet, beskrives ret fint.

Kvindernes by er fuld af beskrivelser af teatrene og til dels også kritikernes liv i New York i 1940’erne. Hvilket jeg jo personligt fandt interessant. Men det er også historierne om frigjorte kvinder, udsvævende liv, sex, homoseksualitet og enlige mødre i en tid, hvor det var helt uhørt. Og så er det en menneskelig fortælling om at vælge sin egen familie frem for den familie, man er født ind i.

Elizabeth Gilbert: Kvindernes by
Udgivet af Gads Forlag 20. januar 2021

Du kan læse mere her.