Drillepind – sjov billedbog om ord

drillepind billedbog anmeldelse
[Anmeldereksemplar] 

Drillepind er sådan helt grundlæggende en god idé til en børnebog. Her er der stof til mange timers samtale med børn om sprog og ords betydninger. Morsomt skrevet med iøjnefaldende illustrationer.

Fra sovetryne til charmebøf

I bogen har forfatter- og forældreparret Marie Stegger Schmidt og Tobias Dybvad – der i øvrigt også står bag forlaget Charleys mor – samlet en lang række ord, der lyder som én ting, men betyder noget andet. 

drillepind billedbog anmeldelse

Det er ord som sovetryne, dansemus, krudtugle, charmebøf, strandløve og selvfølgelig drillepind. For kan du lige forklare dit barn, hvad de forskellige begreber dækker over? Det kan du sikkert godt, men måske ikke helt så underholdende, som det er gjort i bogen.

Prøv fx at læse et uddrag af definitionen på en hård negl her:

“En hård negl er rigtig god at have, når man skal skrælle appelsiner. Men det er også en type menneske, som altid bare er skide rå. Altid. Hårde negle er ikke bange for nogen eller noget. De kan spise rigtig meget chili, hvis det skulle være, for deres livret er SMERTE. De kunne aldrig finde på at pive eller græde eller se ‘Den store bagedyst’ – ikke imens andre kigger i hvert fald.”

Farverige illustrationer

Desuden dropper forfatterne også – efterhånden som man kommer længere ind i bogen – små henvisninger til tidligere ord. Således kan du under beskrivelsen af Tudeprins læse:

“Jeg vil på ingen måde anbefale at kalde en grædende gravid for en tudeprins. Ikke med mindre du vil se en hidsigprop (se side 11).”

Det er en meget sjov måde at binde de forskellige ordforklaringer sammen på. 

drillepind billedbog anmeldelse

Drillepind har lidt samme formål som bogen Klodsmajoren – og spektaklet på legepladsen, der udkom for snart mange år siden. Men hvor den bog fuldstændigt forfejlede sit projekt, er Drillepind en gennemført og fin billedbog. Hele 24 ord har forfatterparret udvalgt og beskrevet, så der er nok at tage fat på.

Desuden vil Jeanet Trebbiens tegnefilmslignende illustrationer med de klare, iøjnefaldende farver og skæve detaljer helt sikkert tiltrække de fleste børneøjne.

Marie Stegger Schmidt og Tobias Dybvad: Drillepind
Udgivet af Charleys mor 5. oktober 2020

Du kan læse mere om bogen her.