Novellix – noveller i lommeformat

Noveller novellix læsning boganbefaling boganmeldelse
[Anmeldereksemplar fra forlaget] 

Jeg er vild med noveller. Og med pæne bøger. Så Novellix’ små gaveæsker med fire bøger i lommeformat er et dobbelt hit for mig.

Novellix er egentlig en svensk idé, der blev lanceret i Danmark sidste efterår. De første tre, danske udgivelser er Danske klassikere, Fire noveller om kærlighed og en æske med nyere, danske noveller. Desuden er der endnu en æske på trapperne, der indeholder fire helt spritnye noveller skrevet af unge, danske forfattere.

Hver enkelt lille bog i æskerne er nummeret fortløbende. Hvilket helt sikkert giver de fleste bognørder ekstra meget lyst til at eje hele samlingen.

Noveller novellix læsning boganbefaling boganmeldelse

Danske klassikere

I den blå gaveæske med danske klassikere findes fire noveller med lidt år på bagen. Henrik Pontoppidans Knokkelmanden, J.P. Jacobsens Et skud i tågen, Olivia Levisons Indespærret og Herman Bangs Irene Holm.

En af de smarte sideeffekter ved Novellix’ æsker er, at man forholdsvist let kan stifte bekendtskab med forfattere, man endnu ikke har læst. Således har jeg ved at læse mig igennem de tre første æsker lært “nye” forfattere som for eksempel Olivia Levinson at kende.

I klassikeræsken var det især sproget, der fascinerede mig. Den vilde, næsten svulstige sprogbrug, forfatterne bruger til at beskrive følelser og begivenheder er virkelig fascinerende.

Noveller novellix læsning boganbefaling boganmeldelse

Jessen, Ejersbo, Helle og Djørup

I den anden æske, hvor novellerne har numrene 5-8, er det nyere, danske forfattere, der står bag historierne. I Ida Jessens I det mærkelige lys fortælles en lidt drømmeagtig historie om en kvinde, der er taget på et ret urealistisk skriveophold med et par tvillingebørn. Og hendes oplevelser med de lokale beboere i området.

Jakob Ejersbos O.K. International finder sted i USA, hvor en kvinde fra Tanzania med en lægeuddannelse fra Cuba (meget internationalt) bliver involveret i et trafikuheld, som medfører en ubehagelig episode med politiet.

I den lille bog, Helle Helle er forfatter på, er der hele to små noveller: Det kunne være græs og Globryllup. Det er faktisk første gang, jeg læser Helle Helle, men jeg var ret begejstret for hendes ligefremme sprog og lidt finurlige tankegang.

Sidste historie i æsken er Adda Djørup Brombærdalen, som er en lidt nedtrykkende fortælling om en lille familie med en temperamentsfuld far.

Uanset hvad man er til, så er novelleformatet jo en overskuelig måde at stifte bekendtskab med nye forfattere på. Og fordi der kun er en bog pr forfatter i æskerne, så føler man sig ikke nødsaget til nødvendigvis at pløje sig gennem en hel novellesamling. Formatet er derfor både uforpligtende og en let måde at afprøve noget nyt på.

Noveller novellix læsning boganbefaling boganmeldelse

Fire noveller om kærlighed

I samlingen Fire noveller om kærlighed er der faktisk også hele fem historier. To korte noveller af Oscar Wilde, Nattergalen og rosen samt Sfinksen uden hemmeligheder. Førstnævnte har jeg læst tidligere, men sidstnævnte var en ret fin og ganske kort historie om, hvorfor selve det at have hemmeligheder somme tider er vigtigere end det, hemmeligheden indeholder.

I Virginia Wolfs Arven må en efterladt mand indse, at hans elskede, afdøde hustru levede et ganske andet liv, end han troede, mens der i Mary Shelleys Kærlighed på prøve spindes et rørende net fuld af forviklinger og bristede ungpigedrømme.

Lev Tolstojs Efter ballet, der ifølge forlagets tekst anses for at være skrevet som en protest mod menneskelig grusomhed, er et ret godt sted at starte, hvis man ikke lige har mod på forfatterens mere kendte og meget lange værker. Jeg har personligt flere gange forsøgt mig med Anna Karenina, men er hver gang kun nået 1/3 ind i den. Jeg kunne dog godt lide novellen, så måske skal jeg give Tolstojs romaner endnu en chance.

Noveller novellix læsning boganbefaling boganmeldelse

Gaveæskerne med noveller er udgivet af Novellix hhv. 6. november 2019 og 24. januar 2020.

Du kan læse mere om novellegaveæskerne her.