Henrik Ibsen-inspirerede romaner

henrik ibsen roman rosinante kulturmor

Jeg er kæmpe fan af Henrik Ibsens dramatik. Så kort kan det siges. Derfor følte jeg også, at jeg faktisk var nødt til at læse de romaner, der er blevet skrevet om Ibsens kendte karakterer.

Jeg har skrevet lidt om mine to første oplevelser med Merete Pryds Helles Nora og Klas Östergrens Hilde i denne post på Instagram:

View this post on Instagram

Jeg er kæmpestor Ibsen-fan. Det var med Henrik Ibsens dramatik, at min kærlighed til teatret for alvor stod klart. Derfor var jeg jo også næsten nødt til at læse de tre romaner, der bygger på Ibsens karakterer. Jeg startede med Merete Pryds Helles 'Nora' og fortsatte med Klas Östergrens 'Hilde'. Og selvom det er to velskrevne romaner, så var jeg ikke rigtig overbevist. 'Nora' er en forhistorie om den Nora, der i slutningen af 'Et dukkehjem' forlader mand og børn. Men jeg har måske set og løst teksten til 'Et dukkehjem' lidt for mange gange. For jeg kunne ikke helt genkende Ibsens Nora i Merete Pryds Helles fortælling. På den vis er det lidt bedre i Östergrens 'Hilde'. For Ibsens Hilde Wangel er mindre velbeskrevet i de to dramatiske værker, hun er en biperson i. Nemlig 'Fruen fra havet' (der er et af mine absolutte yndlingsstykker) og 'Bygmester Solness'. Östergrens fortælling om Hilde er ret kompleks. Der er indblik i hendes liv både før, under og efter handlingen i de to dramaer finder sted. For mig blev romanen næsten lidt for langtrukken, men det er en smagssag. Uanset hvad er jeg helt klart farvet af mit forhold til Ibsens karakterer. Og jeg tænker, at bøgerne må virke fuldkommen anderledes, hvis man ikke har læst eller set dramatikken først. Jeg må få læst den sidste bog også, som er Vigdis Hjorths 'Henrik' – en gendigtning af Ibsens 'Hedda Gabler'. #henrikibsen #etdukkehjem #fruenfrahavet #bygmestersolness #heddagabler #mereteprydshelle #nora #klasöstergren #hilde #vigdishjorth #henrik #rosinante #bogsnak #litteratur #dramatik #kulturmor

A post shared by TRINE WØLDICHE (@kulturmor) on