Virkelighedens monstre

Line Renslebråten virkelighedens monstre straarup og co børnebog anmeldelse kulturmor
[Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget] 

Line Renslebråtens Virkelighedens monstre er en overraskende smuk bog om alle de monstrelignende dyr, der omgiver os rundt om i verden.

En del af bogens indledning lyder som følger:

»Man behøver ikke læse eventyr for at støde på monstre. Skarpe kløer, enorme hugtænder, giftig hud, masser af slim eller bare et virkeligt skræmmende udseende. Monstrene findes på iskolde poler, i varme ørkener, i dampende jungler, på bunden af det mørke hav og i svajende trætoppe. Vi deler jord med over otte millioner kendte arter.«

Gennemillustreret og smukt udført

Nu skal jeg jo ikke kunne tale for alle, men mine to børn har altid været glad for bøger om dyr. Uanset om det var virkelige, levende skabninger eller fabeldyr som for eksempel drager.

Virkelighedens monstre er bestemt en bog, der lander lige i denne kærlighedskategori. Den er gennemillustreret med naturtro farvetegninger, der stiller skarpt på hvert enkelt dyrs monsterlignende egenskaber.

Line Renslebråtens bog er inddelt i otte underkategorier; Spindlere, Insekter, Padder, Krybdyr, Pattedyr, Fugle, Fisk og Havdyr. I hver kategori gennemgåes en række dyr, der har karaktertræk, som kunne være grundlaget for eventyrfortællingers monstre. Alle er faktisk overraskende skræmmende eller som minimum lidt frastødende.

Viden og frygt

Beskrivelsen af hvert enkelt dyr er ledsaget af en farveillustration, en angivelse af dets monsterudseende på en skala fra 1-10, samt en tilsvarende skalaangivelse af, hvor farlig den er for mennesker. Derudover er der en kort tekst om dyret, dens naturlige habitat, dens størrelse og hvad den lever af.

Således taler Renslebråtens bog både til det videbegærlige i læseren, der vil lære alle fakta, og til den lille monsterjæger, der bare gerne vil mærke kuldegysninger brede sig ved tanken om at møde dette specifikke monster.

Desuden har hver illustration særligt fokus på netop dyrets monsterlignende træk. Derfor er billedet af den sorte smalkæbefisk for eksempel en close-up-tegning af netop fiskens lange, sorte, fangearmelignende kæber med sylespidse tænder. Og vampyrflagermusen er tegnet med åbent gab, hvor den røde tunge er synlig bag de uhyggeligt lange, hvide hjørnetænder.

Virkelighedens monstre er en virkelig fin udgivelse, der vil kunne give mange timers underholdning og læring til både børn og voksne. Den er helt klart oplagt til højtlæsning og samtale om de mange, sære dyr, der beskrives. Og måske også lige en snak om, at der ikke er grund til at være bange for de helt almindelige små edderkopper, som vi kan møde i Danmark. Nattesøvnen skal jo gerne bevares.

Line Renslebråten virkelighedens monstre straarup og co børnebog anmeldelse kulturmor

Line Renslebråten: Virkelighedens monstre
Udgivet af Straarup og Co. 13. januar 2020

Du kan læse mere om bogen her.