Hvor flodkrebsene synger

delia owens hvor flodkrebsene synger roman bogsnak gyldendal kulturmor anmeldelse
[Anmeldereksemplar fra forlaget]

Delia Owens debutroman Hvor flodkrebsene synger er ganske enkelt skøn. Så kort kan det siges. Drama, krimi og historiefortælling i én og samme bog. Hvad mere kan man ønske sig?

Gribende fortælling

Hvor flodkrebsene synger handler om pigen Kya, der bor i marsken. Først sammen med sin familie bestående af ældre søskende, mor og en alkoholiseret, voldelig far.

Men efterhånden som farens vold tager over, forlader de andre søskende og moderen den lille hytte i marsken. Til sidst er kun seksårige Kya tilbage i sammen med faren. Forladt af alle, der har elsket hende, og alene med en far, hun er bange for, og som i øvrigt forsvinder helt i lange perioder.

Kya lærer at klare sig selv. Og en dag vender heller ikke faren tilbage. Den lille pige finder sin egen, særlige vej gennem livet. Hun vokser op og bliver en kvinde, men folk i lokalområdet omtaler hende kun som Marskpigen.

Helt sin egen

Kya er ingen almindelig pige. Det siger sig selv. Hun er helt sin egen. Præcis som Owens fortælling er det. Kya er intelligent. Hun studerer marken og kender alt til den dyre- og planteliv. En viden, der en dag bliver hendes redning.

Der er noget i stemningen i bogen, der mindede mig om Harper Lees Dræb ikke en sangfugl. Settingen er en helt anden, men det handler nok i langt højere grad om fornemmelsen af at læse en klassiker. Dog fandt jeg, Owens’ bog langt mere fængende end Lees.

Det mest interessante i den velskrevne roman er, hvordan Owens mixer dramaet og historiefortællingen med krimiens fremdrift. Der er et decideret krimiplot inkorporeret i fortællingen på lige fod med drama og kærlighedshistorie.

Hvor flodkrebsene synger er mildest talt en overbevisende debutroman. Alsidig, helstøbt, velskrevet og ikke mindst spændende!

delia owens hvor flodkrebsene synger roman bogsnak gyldendal kulturmor anmeldelse

Delia Owens: Hvor flodkrebsene synger
Udgivet af Gyldendal 27. september 2019

Du kan læse mere om bogen her.