Ideer til julelæsning for store og små

julelæsning højtlæsning gode julehistorier til børn
[Alle bøgerne i indlægget er anmeldereksemplarer fra forlaget] 

Jeg har både sidste år og forrige skrevet indlæg om julelæsning. Nu banker december snart igen på døren, så jeg tager lige en tur mere med de gode julehistorier.

For der er nu ikke noget så hyggeligt som højtlæsning under varme tæpper. Især når det er koldt udenfor og stearinlysene er tændt inde. Og hvis du så topper med lidt julegodter…

Ok, jeg er vild med december. Og med julehistorier. Så derfor har jeg igen samlet lidt forslag til, hvad julelæsningen i år kan byde på.

Forlaget Carlsen har virkelig skruet op for juleudgivelserne i år. Der er lidt genfortællinger af historier, de fleste kender, der er hele to julekalenderbøger skrevet af samme forfatter, der er lidt til selvlæsning og en enkelt billedbog.

julelæsning højtlæsning gode julehistorier til børn

Julestjerner

Årets julekalender på DR er Wikke & Rasmussens skønne, musikalske fortælling, Julestjerner. Jeg så den sammen med min ældste, da han var lille, og jeg glæder mig til at gense den.

Men er du mere til bøger, så er historien netop udkommet som kapitelbog i Kim Langers genfortælling – perfekt til decemberlæsningen. Bogen er illustreret af Thorbjørn Christoffersen, der blandt andet er kendt for Terkel i knibe og Ternet Ninja.

Julestjerner er på 24 forholdsvist korte kapitler (modsat tv-kalenderens 25 afsnit) og efterfølges både af forslag til små stjerneeksperimenter og noder til sangene fra julekalenderen.

Især sidstnævnte er en virkelig fin idé – næsten som Thorbjørn Egners bøger, hvor man selv skal synge de kendte sange.

Kim Langer: Julestjerner – en julekalender af Wikke & Rasmussen
Udgivet af Carlsen 4. november 2019.

Du kan læse mere om Julestjerner her.

julelæsning højtlæsning gode julehistorier til børn

Rasmus Klump redder julen

Ja, intet mindre kan gøre det i denne fine kapitelbog, der som Julestjerner er skrevet af Kim Langer.

Rasmus Klump redder julen er 24 kapitler til decemberlæsningen. Ikke for lange og med en ret traditionel Rasmus Klump-fortælling.

Denne gang går Klump og vennernes rejse ud på at hjælpe selveste julemanden. En temmelig vigtig mission i december.

Og undervejs på deres rejse møder de som altid en masse sjove karakterer. Og ender (spoiler alert!) naturligvis til sidst hos mor Klump og den store pandekagestak.

Kim Langer: Rasmus Klump redder julen
Udgivet af Carlsen 15. oktober 2019

Læs mere om Klumps jul her.

julelæsning højtlæsning gode julehistorier til børn

Snemanden

Snemanden er ikke nødvendigvis julelæsning. Men Michael Morpurgo genfortæller i denne bog Raymond Briggs klassiker om drengen Jacob, hvis snemand i haven en dag bliver levende.

Mange børn kender sikkert tegnefilmen. Og der vil nok også være flere, der som jeg, har haft historien som billedbog.

Michael Morpurgos nye version er en roman til børn. Den er sat med stor skrift og med små sort/hvide illustrationer undervejs. Altså en oplagt bog til selvlæsning til børn, der ikke lader sig skræmme af de knap 140 sider.

Michael Morpurgo: Snemanden
Udgivet af Carlsen 15. oktober 2019

Link til mere info her.

julelæsning højtlæsning gode julehistorier til børn

Fra alle os til alle jer

Denne her bog er en oplagt gaveidé. Stor, smukt indbundet og med alle de historier, vi kender fra Disneys Juleshow.

Det kan godt være, at det virker lige lovligt kommercielt, men de gamle Disney-klassikere holder altså stadig. Også i bogform. Og modsat tv-udsendelsen så er det her de fulde historier, der fortælles.

Der er til flere timers højtlæsning og hygge i selskab med Peter Pan, Bambi, Pinocchio, Aristocats, Askepot, Snehvide og naturligvis Lady og Vagabonden. Naturligvis gennemillustreret med de velkendte billeder fra tegnefilmene.

Disney: Fra alle os til alle jer
Udgivet af Carlsen 1. november 2019

Mere om Disney-samlingen her.

julelæsning højtlæsning gode julehistorier til børn

Sallys far kringler julen

Sidst men ikke mindst er der Thomas Brunstrøms nyeste billedbog om Sallys kiksede far. Der iøvrigt også er illustreret af Thorbjørn Christoffersen.

I Sallys far kringler julen går stort set alt galt for far. Han formår endda at tænde ild i juletræet.

Men som i alle de skønne billedbøger om Sallys far, så er store som små godt underholdt fra start til slut. Og det er meget hyggeligt med en juleversion til decemberlæsningen.

Thomas Brunstrøm: Sallys far kringler julen
Udgivet af Carlsen 15. oktober 2019

Du kan læse mere her.

Har du mod på endnu mere julelæsning, så anbefalede jeg for nylig billedbogsversionen af Alene hjemme (den kan du læse om her).

Og ellers finder du flere indlæg om julelæsning her og her.

Rigtig god december!