De 5-bøgerne i nye udgaver

de fem på skatteøen børnebog
[Anmeldereksemplar fra forlaget]

Da jeg var barn læste jeg en del af Enid Blytons bøger om De 5. Jeg så også en masse forskellige filmatiseringer af historierne om de fire seje børn og hunden, der klarer den ene seje udfordring efter den anden. Og jeg var vild med dem.

Enid Blytons historier bliver på samme tid meget tidstypiske og gammeldags (de er jo skrevet i 1940’er, hvor tiden var en anden og børn måtte klare sig selv), men alligevel ret velfungerende som børnekrimier.

Der er action og historiefortælling samlet i en enkelt lille bog. Og i forlaget Carlsens nye udgaver, er det mest altmodishe fjernet. Sproget er opdateret og udtrykket på forsiden er helt nyt, frisk og farvestrålende, så det kan tiltale børn langt bedre end de gamle, støvede udgaver.

Jeg har skrevet lidt mere om den første bog, De 5 på skatteøen, i mit indlæg på Instagram her.

View this post on Instagram

????????????????? /// Den seneste fælleslæsningsbog herhjemme var en ægte børnebogsklassiker i ny udgave. Forlaget Carlsen har tidligere i år genudgivet en række bøger fra Enid Blytons serie om 'De 5. I den første bog, 'De 5 på skatteøen', møder vi de fire børn, Anne, Julian, Dick og Georg samt naturligvis hunden Tim. Sproget har fået en overhaling og modernisering i Lisbeth Valentin Madsens oversættelse, som i hvert fald er noget anderledes end i de gamle, slidte udgaver, jeg havde stående på reolen i forvejen. Men selvom toppen af det altmodische er fjernet, så mærker man stadig, at det er gamle fortællinger tilbage fra 1940'erne. Dog ikke på negativ vis. Tværtimod gav det herhjemme anledning til gode snakke om forskellen på dengang og nu. Som f.eks. at børnene klarer sig selv, leger udendørs og ingen har mobiltelefoner. Og der var også lidt mere komiske elementer iblandt, som da Georgs far, Quentin forvandler sig fra fattig og dermed vred til rig og dermed venlig og afslappet. Første bog om 'De 5' var et fint bud på fælleslæsning. Så jeg tænker, vi fortsætter med serien i den nye udgave. Jeg ved, at Enid Blyton skrev over 20 bøger om 'De 5'. Og jeg har i hvert fald set de første seks i nye udgaver, så vi løber ikke tør lige med det samme. Bogen er et anmeldereksemplar fra @forlagetcarlsen #defem #de5 #enidblyton #carlsen #børnebogsnak #bogsnak #boganbefaling #højtlæsning #læseglæde #bøgertilbørn #børnebog #klassiker #kulturmor #sponsoreret

A post shared by | ????? ?ø?????? | (@kulturmor) on

Enid Blyton: De 5 (del 1-6)
Udgivet af forlaget Carlsen 7. februar 2019

Du kan læse mere om serien og se flere titler her.