Smuk ABC

[Anmeldereksemplar fra forlaget]
Herhjemme er både voksne og børn glade for at læse bøger, der bygger på historierne fra Det Gamle Testamente. Blandt andet derfor (men ikke kun) er vi også ret begejstrede for Marianne Iben Hansen og Peter Bay Alexandersens billedbog, Guds ABC.

Guds ABC er ved første øjekast en ABC som så mange andre. Og vi nåede faktisk til C, før vi opdagede, at vi læste den forkert.

For Marianne Iben Hansen sender læseren på en alternativ rute gennem alfabetet med sine blomstrende fortællinger fra Biblen.

En eventyrlig rejse

»Du finder hans navn under G,« lyder sidste sætning i teksten på de første to sider i Guds ABC. Bogstavet øverst oppe i hjørnet er et A og den sidste sætning fortæller læseren, at vi nu skal springe frem til G.

Vi fangede det ikke lige i første omgang. Og du kan sikkert også læse i Guds ABC som i en hvilken som helst anden ABC. Men når du følger teksten og hopper rundt på siderne, bliver fortællingen om skabelsen kronologisk og ret forunderlig.

Peter Bay Alexandersens illustrationer er lette. De starter som abstrakte næsten farveløse uden form og bevæger sig sammen med skabelsesberetningen over mod at blive figurative og farvestrålende.

Siden hen – efter Syndefaldet – falmer farverne meget sigende lidt igen. Men det sidste opslag, der er holdt i gyldne og røde farver, efterlader læseren med håb. Et håb, der understreges i teksten.

»Tro er en dør. Hvis I åbner den, ses vi
i alt, hvad der rør jeres hjerter.
Lukker I døren, så ser I mig ikke,
og tror måske ikke, jeg er der.«

Ingen løftede pegefingre mod kvinden

Udover den fine og veludførte idé, som ligger bag Guds ABC, så var der også særligt en anden ting ved bogen, der tiltalte mig.

Marianne Iben Hansen løfter ingen skyldsplacerende pegefingre mod kvinden. I denne fortælling er hun ikke skyldig alene – og hun er ikke manden underlegen.

Alligevel er der ikke afveget fra Bibel-fortællingen i en grad, der ændrer på historien. Under O kan du læse følgende:

»Ordene manglede stadig,
så Gud tog en stor håndfuld silkeblødt ler,
skabte et væsen, og var så tilfreds,
at han smilende skabte et mer.«

Det er en meget fin balance og et godt valg til en nyfortolkning af historierne. Guds ABC er en virkelig smuk børnebog.

Marianne Iben Hansen: Guds ABC
Illustreret af Peter Bay Alexandersen
Udgivet af Bibelselskabets Forlag 11. april 2019

Du finder mere info om bogen her.