ABC-bøger i forskellige udgaver

ABC-bøger ABC børnebog anmeldelse kulturmor

[Anmeldereksemplarer fra forlagene]

De fleste nuværende småbørnsforældre (som jeg selv) er vokset op med Halfdan Rasmussens ABC-bog. Den, der kort og godt hedder Halfdans ABC (den her). Vi læste versene, sang sangene og lærte alle bogstaverne og deres rækkefølge i alfabetet at kende.

Siden er der kommet mange nye ABC-bøger til. Én af dem med størst gennemslagskraft har nok været Sigurd Barretts, der som for at markere slægtskabet med førnævnte blot hedder Sigurds ABC (denne her). Også her var der vers på melodier. Mine børn har i hvert fald mere end en gang sunget med på sangen om Aben Alibaba.

Men der er også kommet andre nye bøger til genren. Nogle – som Knud Romers ABC er helt enkle, mens andre er mere en gentænkning af ABC-bogens form, De to følgende hører – i min verden – til sidstenævnte genre.

Alfabet-atlet

ABC-bøger ABC børnebog anmeldelse kulturmor

Nutidens børn er storforbrugere af skærme i alle afskygninger. Så motion og bevægelse fylder ikke på samme måde i barndommen som for 100 år siden. Det er måske netop det, Lotte Salling og Dina Gellert vil bløde op på med deres bog, Alfabet-Atlet. 

Hvert bogstav ledsages af et lille, superkort vers og en fin, farvestrålende tegning, der viser, hvordan man kan forme bogstavet med sin egen krop.

»STORE E er rank og ret
som tre pinde på et bræt.
Lille e er mere rund
som en lille grinemund.«

ABC-bøger ABC børnebog anmeldelse kulturmor

Barnet opmuntres derved til at bevæge sig og lave yoga-lignende øvelser på gulvet. Det er morsomt for mindre børn  (fra ca. 4 år) og nogle af bogstaverne kræver både lidt overblik og motoriske evner.

Alfabet-Atlet er oplagt til brug i børnehaver eller på skoler. Også fordi flere bogstaver kræver mere end et barn. Dina Gellerts tegninger er farvemættede og søde – som vi kender dem fra bøgerne om Bamse og Kylling.

ABC-bøger ABC børnebog anmeldelse kulturmor

Lotte Salling: Alfabet-Atlet
Illustreret af Dina Gellert
Udgivet af Carlsen 22. oktober 2018

Du kan læse mere om bogen her.

Morgenthalers ABC

ABC-bøger ABC børnebog anmeldelse kulturmor

I en helt anden gren af ABC-genren finder vi Anders Morgenthalers udgave af ABC-bogen. Her byder Morgenthaler på 28 dyrefabler, der ikke har så meget at gøre med hvert enkelt bogstav, men alligevel spiller på den alternative brug af bogstaverne i hver titel: »P som i pingvin eller P som i næbdyret Poul.« 

Morgenthalers ABC er historierne skøre og skrevet i et letlæseligt sprog – med den finurlige detalje, at nogle af ordene er erstattet af tegninger. Det gør historierne sjovere at læse for barnet selv.

ABC-bøger ABC børnebog anmeldelse kulturmor

Du skal ikke forvente store moraler eller tydelige pointer. Mange af historierne er ret sorte og med en sprogbrug, der ikke altid er helt stueren. Men hos indskolingsbarnet skal den nok gå rent ind.

ABC-bøger ABC børnebog anmeldelse kulturmor

Anders Morgenthaler: Morgenthalers ABC – 28 dyrefabler
Udgivet af Carlsen 4. december 2018

Du kan læse mere om bogen her.