Genudgivelse af Lige børn leger bedst

lige børn leger bedst boganmeldelse kulturmor

[Anmeldereksemplar fra Carlsen]

Denne bog har så afgjort overrasket mig positivt. Jeg ved ikke helt hvorfor, men titel og undertitel fangede mig som udgangspunkt ikke.

Lige børn leger bedst – og syv andre skæve historier om vendinger, de voksne fyrer af… Faktisk tænkte jeg, at den lød lidt kedelig. Men jeg tog helt fejl!

Morsomt og skævt

Christine Skous Lige børn leger bedst er en samling med 8 forholdsvist korte historier, der alle tager deres udgangspunkt i talemåder eller andre sproglige vendinger. Fra ‘Æblet falder ikke langt fra stammen’ til ‘Tiden læger alle sår’.

Men bogen handler ikke for at forklare vendingerne. Tværtimod på at køre dem gennem fordrejningsmaskinen og give dem en helt ny (og noget sjovere) betydning.

Lige børn leger bedst er fuld af finurlig sprogbrug og lange snørklede sætninger. Og det er så afgjort ment som en ros. For det bliver kun sjovere, når man som forælder næsten ikke kan trække vejret under læsningen. F.eks. i ‘Kært barn har mange navne’ hvor den lille pige i historien, der skal døbes, får sit navn og det rent faktisk fylder næsten en hel bogside. Bogstavelig tolkning af ordsproget – og resultatet er endda på vers med rim.

Den samme bogstavelige måde at opfatte en vending på gør sig gældende i ‘Nød lærer nøgen kvinde at spinde’. En historie, der rent faktisk handler om en lille nød, som ved et tilfælde ender hos en kvinde, der drømmer om at blive skuespiller. Og som derfor hjælper hende til at lære at spinde som en kat.

Højlæsning for store og små

Denne udgave af Lige børn leger bedst er en genudgivelse af en bog fra Politikens forlag i 2007. Og netop det faktum, at man på Carlsen har valgt at genoptage og udgive en bog fra et andet forlag, understreger pointen: Det er en god bog!

Historierne er oplagte til højtlæsning fra 5-årsalderen. Og den er stadig sjov, når børnene er noget ældre.
Jeg har læst alle historierne højt for mine egne børn på 8 og 10 (der heldigvis gerne vil have læst historier stadigvæk) og de var også begejstrede.

Rasmus Bregnhøis illustrationer er som altid skønne og fulde af tydelige følelser, der går perfekt i spænd med bogens historier.
Endvidere medfølger der 2 cd’er til bogen, hvor børn og voksne kan høre historierne blive læst højt, samt lytte til en række sange skrevet af Christine Skou og Ole Kibsgaard. Det lyder som et godt mix, som jeg desværre ikke har haft mulighed for at lytte til. Men bogen i sig selv er også en anbefaling værd.

 

lige børn leger bedst boganmeldelse kulturmor

Christine Skou: Lige børn leger bedst
Udgivet af forlaget Carlsen 28. juni 2018.

Du kan læse mere om bogen her.