Mayas særlige æske er både til hygge og læring

mayas særlige æske sarah nørgaard børnebog anbefaling kulturmor

[Anmeldereksemplar tilsendt af forfatteren]

Der er noget i tiden med gode børnebøger, der kan lidt mere end blot at underholde. Ikke at søde historier ikke er nok i sig selv. Men det er nu alligevel ret fint.
Hvor der i de senere år er kommet flere godnatlæsningsbøger med tranceinducerende sprogbrug er der med Mayas særlige æske tale om en helt anden form for ekstra læring.

En bog fuld af ord og inspiration

Maya har en æske fuld af ord. Særligt udvalgte ord. De er skrevet på hvide stykker papir af hendes forældre. Det er ord, som hun lærer, møder eller oplever i sin hverdag.

Det kan være nye ord som Salmonella (der iøvrigt rimer på Nutella), ord knyttet til en særlig oplevelse (som en ridetur på en Hest) og ord, der hører til mennesker i Mayas liv (som Mor, Far og Valdemar).

Ideen er enkel. Ethvert barn, der har lyst, kan hurtigt få sin egen særlige æske. Det kræver ingen særlig uddannelsesmæssig baggrund fra forældrene, ingen dyre investeringer i udstyr. Det eneste, der skal til, er lysten til og ønsket om at se ord på skrift.

Måske en ny favorit

Mayas særlige æske har et format og en målgruppe svarende lidt til klassiskere som Totte og Lotte. Det er en varm og genkendelig fortælling om en lille pige og hendes hverdag. En oplagt bog til højtlæsning og hygge før sengetid, som helt sikkert vil kunne placere sig i favoritkategorien set fra barnets synsvinkel.

Mayas særlige æske kan også noget andet. Noget mere.  For ved helt diskret at præsentere barnet for skriftsproget (uden at forklare eller docere), viser den barnet, at der findes et form for sprog, som kan have en reel funktion i livet. Til minder, til breve og til underholdning.

Med de enkle virkemidler og den søde historie, har Sarah Nørgaard skrevet en bog, der vækker barnets nysgerrighed og interesse for ord, sprog og skrivning. Og det er noget, der kan være guld værd for små kommende læsere.

Sarah Nørgaard er iøvrigt uddannet pædagog og har gennem de sidste 10 år arbejdet med tidlig introduktion til skriftsprog allerede fra vuggestuealderen. Så det er nok ikke en helt tilfældig bogudgivelse, der er landet her.

Desuden er Jakob Kramer Heros illustrationer fine og passer perfekt til målgruppen på de 2-5 årige. For mig at se, er det oplagt med flere bøger om Maya og hendes særlige æske.

mayas særlige æske sarah nørgaard børnebog anbefaling kulturmor

Sarah Nørgaard: Mayas særlige æske
Udgivet af Alif Publications 17. september 2018