Ny børnebog om næstekærlighed

[sponsoreret / anmeldereksemplar]

boganmeldelse detevigeønske børnebog

Somme tider kan bøger blive lidt for prædikende i deres religiøse budskaber. Andre gange kan man ramme en balance, hvor der ikke hersker tvivl om baggrunden, men hvor budskabet alligevel er så fint og almengyldigt, at det fungerer.

Sådan en bog er Deniz Usudurs Prinsen løven & falken. Hele konceptet med bogen er i sig selv en slags socialøkonomisk projekt.

Det evige ønske

Det kunne lyde som noget fra Biblen. Men det er faktisk navnet på et nyt lille forlag.

“Forlaget Det evige ønske udgiver bøger til børn i alle aldre med tanke på at styrke og udvikle børn ved at udfordre deres tanker igennem simple sjove og søde tankevækkende historier, der tvinger børnene til at reflektere over temaer der skal hjælpe, styrke og gøre dem klar til deres fremtid.”

Sådan skriver forlaget på deres hjemmeside, hvor du også kan læse, at de donerer bøger til udsatte børn på børnehjem. Og det går alt sammen rigtig fint i tråd med Deniz Usudurs bog. For den er fuld af kristne budskaber om næstekærlighed.

Det er rent litterært set ikke stor skrivekunst, der præsenteres i Prinsen løven og falken. Men på den anden side, så er det ikke det, som børn lægger mærke til i så høj grad som de lytter til selve fortællingen. Og de tre fortællinger i bogen er både søde og lærerige.

Anna Emilia Lundbergs farverige illustrationer kan måske nok for den voksne læser minde lidt om billederne i Vågn Op! eller drage tankerne hen mod bøgerne i New Age-boghandlen. Men for barnet er det bare smukke, farverige billeder med masser af detaljer, der løfter historien og understreger dens pointer.

Prinsen i Lykkens rige

Alle tre fortællinger i bogen handler om en ung prins. Hans forældre er døde og han lever – som en anden Snehvide, blid og fuld af omsorg for naturen – alene i sit kongerige sammen med alle skovens dyr.

En dag drager han ud i verden for at finde sin lykke. En rejse, hvor han møder forskellige eksistenser, der både gør ham klogere på livet og på sig selv.

Prinsens hjerte forvandles til en løve, der følger ham overalt og som han ved, han bør lytte til. Det er en virkelig fin symbolik, som børn sagtens kan forholde sig til. For lytter du ikke til dit hjerte, så er det svært at være lykkelig.

Næstekærlighed og visdom

Samme type fortællinger om godhed, åbenhed og næstekærlighed går igen i de to andre af bogens historier. De handler om kærlighed og om, hvordan det gode kan sejre over det onde. For uvidenhed er en svaghed, der kan udnyttes af det onde, mens du med visdom og lærdom kan få det gode til at sejre.

Fortællingerne i Prinsen løven & falken er måske nok til tider både sukkersøde og rosenrøde. Men der er nogle fine pointer om kærlighed og visdom. Og især om at hvile i sig selv, lytte til sit hjerte og vægte omsorg for andre højt.

Der er temaer til mange timers gode samtaler med dit barn, hvis du ønsker det. Men bryder du dig ikke om historier, der taler om Paradis, som et sted hvor mennesker mødes efter døden, så skal du trods alt nok vælge en anden bog til højtlæsning end denne.

 

boganmeldelse detevigeønske børnebog

Deniz Usudur: Prinsen løven & falken
Udgivet af Forlaget Det Evige Ønske den 30. august 2017

Læs mere om bogen her.