Coraline af Neil Gaiman

ungdomsbog coraline kulturmor

Coraline er fortællingen om pigen med samme navn. Om hendes opdagelse af en anden verden bag den blændede dør i den nye lejlighed. Om hendes kamp for at frelse både sine forældre, tre døde børn og sig selv. Og om den indre kamp for at finde mod til at kræve sin egen plads her i livet.

Mystik og sære personligheder

Handlingen i Coraline foregår i et sært gammelt hus, hvor der tidligere boede en enkelt familie, men som nu er lavet om til lejligheder.

Øverst bor den gamle mand, der påstår, at han er ved at opdrætte et musecirkus, hvor musene spiller på blæseinstrumenter.
Nederst bor de to pensionerede skuespillerinder, der kan læse spådomme i teblade.
Og lige midt imellem bor Coraline med sine forældre. De to forældre, der aldrig har tid men altid bare sidder ved deres computere og arbejder.

Caroline eller Coraline

Bogen er som en særegen blanding mellem Stephen Kings univers og Raymond Queneaus fortælling om Zazie i Paris, hvor verden vendes på vrangen. Alt er omvendt det normale. Som når alle konsekvent kalder Coraline for Caroline. Eller at alt på én og samme tid er det samme i den anden verden og alligevel helt forskelligt fra den verden, hvor Coraline lever.

“Jeg sværger, sagde den anden mor. Jeg sværger ved min egen mors grav.
Har hun en grav? spurgte Coraline.
Åh ja, sagde den anden mor. Jeg lagde hende selv i den. Og da jeg opdagede, at hun prøvede på at kravle op af den, pressede jeg hende ned igen.”

Der er noget Stephen Kingsk over fortællingens uhygge. Ja, der er sære væsner og overnaturlige fænomener, men det er i hele stemningen, at uhyggen for alvor træder frem.
Og når Neil Gaiman hen mod slutningen lader den anden verden gå i opløsning – lige så langsomt flyde ud – så minder det i høj grad om verdens opløsning, når tiden er passeret i Stephen Kings bog Langolinerne.

Ingen øvre aldersgrænse

Neil Gaiman har skrevet fortællingen om Coraline til sine egne teenagedøtre. Og det er en ret fantastisk ungdomsbog, som ganske hurtigt blev en klassiker i sin genre.

Men i min optik er der ingen øvre aldersgrænse for læsningen af Coraline. Sproget, stemningen, temaet. Det hele er så fornemt skruet sammen og så veludført, at en hvilken som helst læser – uanset alder – vil kunne blive fascineret af og draget ind i fortællingen.

 

ungdomsbog coraline kulturmor

Neil Gaiman: Coraline
Udgivet af forlaget Høst & Søn 15. maj 2013

Se mere om bogen her.