Når det er slut

når det er slut clare mackintosh
[Anmeldereksemplar] 

Clare Mackintosh’ roman Når det er slut er ingen letlæst bog. Tværtimod. Bogen handler om ægteparret Pip og Max, der mister deres lille søn til en uhelbredelig kræftsygdom. 

Men det hårde emne til trods formår Mackintosh at fortælle historien med stor sympati. Og i en ret interessant form, der ikke blot fortæller historien set fra begge forældres synsvinkel, men også parallelt viser to forskellige fremtidsscenarier. Bogen er sådan set inddelt i to halvdele – før og efter, der falder dom i en retssag, som bliver afgørende for den lille families skæbne. 

To vidt forskellige dele

Den første del af bogen handler om Pip og Max og deres liv sammen både før og efter deres søn får konstateret kræft. De er tætte og støtter hinanden gennem sygdomsforløbet på forbilledlig vis. Men da de en dag skal træffe en svær beslutning ift deres søn, dukker en uendelig afgrund op mellem dem. Der må en domstol til at træffe afgørelsen for det splittede forældrepar.

Bogens anden del beskriver tiden efter retssagens afslutning i to forskellige spor. To alternative virkeligheder. Og det er en ret velfungerende måde at fortælle historien på. Clara Macintosh viser læseren, at verden ikke er sort-hvid. At den ikke kan inddeles i rigtige og forkerte beslutninger, og heller ikke i gode og dårlige mennesker.

Når det er slut er en trist men stærk fortælling. Den kræver nok et særligt humør at gå til, men den kan være ventetiden værd, indtil man er klar til at læse den.

Clare Mackintosh: Når det er slut
Udgivet af forlaget Aronsen 10. juni 2020

Du kan læse mere om bogen her.