Min hale – billedbog om at være tro mod sig selv

min hale lilja scherfig jensen og dalgaard
[Anmeldereksemplar] 

Min hale er en ganske særlig billedbog, der handler om at være (og elske) sig selv, uanset hvad omverdenen og sociale normer foreskriver.

Pigen i bogen har en hale. En hale, som hendes mor insisterer på at holde skjult, som var der noget skamfuldt over den. Bortset fra halen ligner pigen de andre børn. Men moderens vrede blik og truende løfte om ‘konsekvenser’, hvis ikke halen holdes skjult, følger hende over alt.

Stof til samtaler

Min hale er måske nok en billedbog, men den er ikke nødvendigvis til små børn. Der er en dels uheldsvanger dels oprørsk stemning i historien. Den truende mor – og især de drastiske, blodige konsekvenser – er alt andet end børnevenlige.

Halen i bogen kunne være symbol på alt fra personlighed til løst hår, som kræves skjult under tørklæder. Det gør bogen til langt mere almengyldig end det umiddelbart ser ud til.

Hvis man ellers som voksen er klar på de lidt større samfundsmæssige og eksistentielle samtaler, er bogen også god til højtlæsning. Jeg havde dog også fornøjelse af at læse den alene. Som en forkortet (og modsat) udgave af Siri Petersens Odinsbarn-trilogi mixet med Sara Omars Dødevaskeren i billedbogsudgave.

Jeg kan tydeligvis tolke meget ind i en lille bog. Måske er det bare mig…

Lilja Scherfig og Signe Kjær: Min hale
Udgivet af Jensen & Dalgaard 8. september 2020

Du kan læse mere om bogen her.