Børnebøger om kulturelle forskelligheder

kulturelle forskelligheder børnebog højtlæsning
[Anmeldereksemplarer fra forlagene] 

Børn er som regel fordomsfrie og ret interesserede i kulturelle forskelligheder. Også selvom de nok ikke ved, hvad begrebet kultur egentlig dækker over.

Her er to gode bud på billedbøger, der netop ser på kulturforskelle. Den ene på et generelt plan, og den anden handler mere konkret om Eid, som for de fleste danske børn er et ukendt fænomen.

kulturelle forskelligheder børnebog højtlæsning

Mine to oldemødre

Mine to oldemødre er et rørende og smukt illustreret bud på, hvordan en børnebog om forskellige kulturer kan laves. Forfatter og illustrator Lisa Aisato er selv barn af en norsk mor og en gambiansk far – præcis som pigen i hendes fortælling. 

Fokus i historien er på de to oldemødre. Den norske oldemor har sejlet på havet som ung, men sidder nu mest i sin blomstrede lænestol og ryger, mens hun ser boksning på tv. Den gambianske oldemor har pigen aldrig mødt, men hun har et fotografi af hende og en konkylie, oldemoren har foræret hende, hvori man kan høre havet. 

Der er noget meget genkendeligt i Lisa Aisatos fortælling. En snert af barndomsminder, som giver historien et ekstra lag for den voksne læser.

»Langsomt blev jeg større, og det var som om oldemor blev mindre. Hun prøvede at synge, men kunne ikke huske teksten og kunne ikke rigtigt holde styr på sine minder.«

I den norsk-gambianske pige, der fortæller historien, forenes to kulturer. Hun forstår og elsker begge sine oldemødre, og hun ser deres fællestræk som kærligheden til havet og glæden ved at drikke the.

Lisa Aisato: Mine to oldemødre
Udgivet af Forlaget Torgaard 25. oktober 2019
Du kan læse mere om bogen her.

kulturelle forskelligheder børnebog højtlæsning

Nour og Nora fejrer Eid

Camilla Kaj Paulsens bog Nour og Nora fejrer Eid har et klart oplysningsprojekt på sinde. I bogen er Nora og hendes mor inviteret til at fejre Eid hos Nour og hendes familie.

Gennem de to pigers samtale kan børnene (og de voksne for den sags skyld) lære om både ramadan og Eid; Hvad de to ord betyder. At det er en muslimsk højtid som når de kristne fejrer jul. Og også lidt om hvilke traditioner, der følger med.

Nora og hendes mor har taget en pose pebernødder med, og Nours far serverer dadler. Et meget fint billede på kulturelle forskelligheder og to kulturer, der mødes.

Camilla Kaj Paulsen står bag både tekst og udgivelse, mens Pauline Drasbæk har skabt de stemningsfulde, collagelignende illustrationer. Selvom det måske ikke er den mest sprudlende, velskrevne børnebog, jeg har læst, så kan den det, den er tiltænkt. Desuden er der bagerst i bogen en kort sammenfatning til den voksne om ramadan og Eid, samt links til sider med yderligere info og undervisningsmateriale. 

Som en ekstra åbning for samtaler med børnene er der desuden en lille ulden fyr (muligvis en tøjdyrs-ko) på flere sider, der gennem talebobler stiller spørgsmål som »Hvorfor fejrer I jeres højtid?« og »Hvordan pynter I op?«

Camilla Kaj Paulsen: Nour og Nora fejrer Eid
Udgivet 21. marts 2020
Du finder mere info her.