Mumitrolde – tre forskellige bøger

mumitrolde mumi børnebog højtlæsning kulturmor carlsen boganmeldelse
[Indeholder anmeldereksemplarer]

Tove Janssons Mumitrolde er for mig indbegrebet af noget rart. Oplagt læsning i disse dage. Derfor har jeg fundet tre forskellige bud på Mumi-bøger.

mumitrolde mumi børnebog højtlæsning kulturmor carlsen boganmeldelse

Vejen til Mumidalen

Her er tre meget forskellige bud på mumitroldelæsning for både store og små. ‘Vejen til Mumidalen’ er en nyere billedbog om de kære mumitrolde. Det er tre fortællinger om mumitroldene, som bygger på nogle af Janssons egne.

Bogens illustrator Cecilia Heikkilä fanger stemning og streg fra Janssons univers virkelig fint. Selvom hun også tilføjer sit eget tvist. Historierne er perfekte til højtlæsning for de mindste. Der er er skåret markant ned på de skræmmende, dystre elementer.

mumitrolde mumi børnebog højtlæsning kulturmor carlsen boganmeldelse

Eventyr fra Mumidalen

Så er der bogen ‘Eventyr fra Mumidalen’ med mumitroldene i en computeranimeret udgave. Bogen er baseret på den nyere animations-tv-serie. Det er ni kortere historier med flotte, livagtige illustrationer. De ligner bare ikke helt Janssons oprindelige, som for mig personligt er ret væsentlige for mumihistorierne. Men har man ikke et særligt forhold til tegningerne, så er dette også en rigtig fin bog. 

Striberne

Og så er der jo også de oprindelige mumihistorier. Striberne, som Tove Jansson tegnede. De er udgivet i fem, smukt indbundne bind (det ene ses på det øverste billede her i opslaget).

Bøgerne indeholder de sort/hvide striber fra aviserne. De er knap så børnevenlige i deres udtryk som de to ovenstående, men bestemt læseværdige for ægte mumifans. 

De to førstnævnte bøger er anmeldereksemplarer fra Carlsen, og den sidste er min datters.

Vejen til Mumidalen
Udgivet af Carlsen 1. november 2018

Eventyr fra Mumidalen
Udgivet af Carlsen 19. november 2019

Du kan læse mere om de to og finde endnu flere Mumibøger lige her.