111 steder i Aarhus, du skal se

111 steder i aarhus som du skal se frydenlund anmeldelse bog kulturmor
[Anmeldereksemplar fra forlaget]

Det er altid sjovt at lege turist i egen by. Generelt gør man det for lidt. Eller jeg gør i hvert fald.

Med bogen 111 steder i Aarhus som du skal se, har jeg fået fornyet lyst til at tage på tur rundt i Aarhus.

Det var først for nylig, at jeg fik øjenene op for Frydenlunds serie af bøger om 111 steder eller oplevelser i diverse byer. Og så var det jo oplagt at starte med at læse om min egen by.

Natur, kultur og historie

Forfatterne Lena Bendt og Peter Vestergaard, der begge har boet i Smilets by i flere årtier, har skabt en fin bog om Aarhus. 111 steder i byen udvalgt af de to forfattere.

Det er en skøn blanding af naturoplevelser, historiske steder, skulpturer og alt derimellem, som har klaret sig gennem nåleøjet til bogen. Fra kunstværker i Aarhus C til den kunstigt anlagte Egå Engsø nord for byen.

Hvert af de 111 udvalgte steder er beskrevet i en kort tekst, der både kommer omkring historien bag og giver indsigt i, hvad der gør stedet så specielt at besøge. Desuden er der praktiske oplysninger som adresse, busruter og tips til andre seværdigheder i nærheden.

Bagerst i bogen er et kort over hele Aarhus-området, hvor alle de 111 steder er indtegnet. Det giver både et fint overblik, og gør det let at planlægge udflugter til flere steder i samme område.

Både velkendt og nyt

For mig personligt var der både velkendte og nye steder blandt bogens indhold. Men selv de steder, jeg har set og besøgt ofte, var der nyt at lære om.

For eksempel blev jeg klogere på baggrundshistorien for skulpturen Humpback Gunship ‘Cherry Blossom’ (i folkemunde nok mest kendt som hvalhelikopteren), der står i parken foran ARoS. Og jeg var ikke klar over, at lyskunstværket Hesitation of Light, som pryder Ringgadebroen, skifter farver time for time for at mime solnedgangen.

Ligeledes var det en fornøjelse at læse såvel om historiske steder som Finnebyen i Aarhus V, Møllestien og Nordre Kirkegård som nyere lokationer i byen som Gongen midt i Dokk1, der varsler fødslen af nye små aarhusianere, Reuse og Vintage Divine.

111 steder i Aarhus som du skal se opremser ikke blot 111 seværdige steder. Det er også en fin hyldest til byens mangfoldighed og skønne mix af historie og nytænkning.

111 steder i aarhus som du skal se frydenlund anmeldelse bog kulturmor

Lena Bendt og Peter Vestergaard: 111 steder i Aarhus som du skal se
Med fotografier af Henrik Bjerregrav
Udgivet af forlaget Frydenlund 13. maj 2019

Du kan læse mere om bogen her.