Romaner til børn

Når børn når mellemskolen og for alvor har knækket læsekoden, så er de fleste klar til at gå fra korte læslet-bøger til romaner til børn. Og der er heldigvis masser af gode bud på, hvad det kan være.

I løbet af sommerferien fik jeg læst en del bøger i denne genre. Bl.a. følgende to børneromaner, som begge kan noget godt, men dog er meget forskellige.

Fantasy: Den døde by

Henriette Rostrup er i fuld gang med en spændende, velskrevet og temmelig dyster bogserie om en verden, hvor de voksne er borte og teenagerne dør, når de nærmer sig voksenalderen.

Det første bind hedder Drengen fra krematorium D. Og selvom titlen måske leder tankerne hen på Drengen i den stribede pyjamas, så er det en ganske anden fortælling, Henriette Rostrup slår op.

I et hurtigt fremadskridende, letlæst sprog stormer handlingen fremad. Drengen Alif er hovedpersonen og han er blot et af mange børn, der forsøger at klare sig i en farlig verden uden voksne.

Drengen fra krematorium D er spændende, uforudsigelig og også lidt uhyggelig i ny og næ. Det er den perfekte serie til børn, der holder af spænding og fantasy-universer, men det er også en fortælling fuld af kærlighed, venskab og mere ubehagelige følelser.

Indtil videre er der udkommet to bind. Andet bind hedder Børnene i grotterne, og holder på fineste vis formen fra første bog. Bøgerne kan læses fra ca 10 år, alt efter læsefærdigheder.

Henriette Rostrup: Drengen fra krematorium D (Den døde by 1)
Udgivet af Turbine 4. september 2018

Du kan finde mere info om bogen her.

Børnekrimi: Måneskinsbanden

[Bogen er et anmeldereksemplar fra forfatteren]

Kat Lassens børnekrimi Måneskinsbanden handler om fire venner, der sætter sig for at opklare mindre sager i lokalområdet. Men en dag bliver en voksen på skolen slået ihjel, og de fire i Måneskinsbanden beslutter sig for at opklare forbrydelsen til trods for, at de udsætter sig selv for fare.

Jeg må indrømme, at jeg havde det meget ambivalent under læsningen af Måneskinsbanden. Som udgangspunkt synes jeg, det er en super god idé med en krimi til børn. Og langt hen af vejen er den faktisk også spændende, og minder på nogle punkter om tidligere tiders børnekrimier som De 5 eller Astrid Lindgrens Kalle Blomkvist.

Men desværre er der noget, der skurrer. Det er som om Kat Lassen i sin fortællestil taler lidt ned til sine læsere. Der kommer en del stereotype elementer og ret traditionelle kønsroller blandt børnene. Også i personernes sprog, som bliver unødigt bandende og til tider lidt fjollet.

Det er en skam, for overordnet set indeholder Måneskinsbanden både et fint plot og en sjov fortælling, der med lige dele humor og spænding driver læsningen frem.

Måske vil børneøjne se mere mildt på de elementer, der frustrerede mig, hvorfor jeg da også har valgt at tage bogen med som et eksempel på romaner til børn. Den kan læses fra ca. 12 år.

Kat Lassen: Måneskinsbanden
Udgivet af Calibat 7. januar 2019

Du finder mere om bogen her.