Ny bogserie med alternative bibelfortællinger til børn

[Anmeldereksemplarer fra Eksistensen]

Bibelfortællinger har altid været et hit herhjemme. Men vi har som regel læst bøger, der holdt sig ret tæt til Biblen. Forkortede og omskrevne naturligvis, men stadigvæk.

Forlaget Eksistensen har i samarbejde med Frederiksberg Provsti skabt en ny serie med alternative bibelfortællinger til børn. Her er der nye vinkler og alternative hovedpersoner, der kredser om de kendte Bibelhistorier.

Drømmende illustrationer

Den nye bogserie er inddelt i tre aldersgrupper. Til de alleryngste børn op til 3 år er det papbøger. Og derudover er der billedbøger til aldersgrupperne 3-6 år og 6-9 år.

Især bøgerne til de to yngste grupper fungerer virkelig fint. Men hele serien er velskrevne og smukt illustrerede små børnebøger.

Og netop illustrationerne er bemærkelsesværdige. Josephine Kyhns billeder er drømmende i deres udtryk. Farverige på den afdæmpede æstetiske måde, der alligevel har masser af detaljer, som små øjne kan gå på opdagelse i. Desuden har alle personerne store, nysgerrige øjne, der får dem til at virke båd nuttede og nysgerrige på læseren.

Fine vers til de mindste

Papbogen En lille bog om store ting er skrevet af Therese Fabricius og Maria Baastrup Jørgensen. Det er små vers på rim, som kan læses højt for den lille, mens billederne taler deres eget sprog.

Versene handler om enkle ting i livet, og letforståelige følelser som godt og ondt eller som verset herunder, der handler om sorg og glæde.

»Vi kigger på en hønemor
der skraber i den kolde jord
for hendes æg er blevet væk
imellem sne og vintergæk
vi hjælper med at finde dem
så hønemor kan få dem hjem
for hun har savnet sine små
det kan virk’lig godt forstå«

En lille bog om store ting er ikke decideret bibelfortælling. Men de grundlæggende kristne budskaber er fint flettet ind i de små vers.

Therese Fabricius og Maria Baastrup Jørgensen: En lille bog om store ting
Udgivet på forlaget Eksistensen 23. maj 2019

Velkendte men dog nye

Bøgerne til de lidt ældre børn er skrevet af sognepræst Jonas Lucas Christy, som på fineste vis formår at fortælle de velkendte bibelhistorier på en ny måde.

I Petra og feberen bliver pigen Petras mormor syg med feber. Men heldigvis har hendes far, fiskeren Simon, mødt en mand ved navn Jesus. Og Jesus sætter sig ved mormorens side indtil feberen er væk.

Vi får altså en fortælling om Jesu liv set fra en ny vinkel. Fra datteren af en af Jesu disciple. Og det er en ret fin idé at rykke fortællingerne ned i børnehøjde på den måde.

Det samme gør sig gældende i de øvrige bøger, jeg har modtaget. Børnene er hovedpersonerne, og Jesus er en person i periferien af deres historie. Men det får ikke budskaberne eller fortællinger til at fremstå svagere. Tværtimod skaber det fornyet interesse om gamle historier at få dem serveret i så fin, ny indpakning og form.

Jonas Lucas Christy: Laben, Lea og lagenet – Petra og feberen – Adam, Anna og hullet i taget – Hanna, Herodes og himmelkongen
Udgivet på forlaget Eksistensen 23. maj 2019

Du finder mere info om bogserien her.

Og vil du have inspiration til andre bøger med bibelhistorier, så har jeg skrevet om nogle her.