Tre ideer til højtlæsning for de små

højtlæsning børnebøger førskole børnehavebørn kulturmor

[Bøgerne i indlægget er anmeldereksemplarer fra forlagene]

Jeg har skrevet flere indlæg om højtlæsning. Det er nok et uundgåeligt tilbagevendende tema. Du finder masser inspiration til alle aldre under tagget højtlæsning lige her.

I dette indlæg har jeg fokuseret på højtlæsning for familiens yngre børn. Altså børn i førskolealderen. Og jeg har taget tre (faktisk fire) ret forskellige bøger med. En tuttenuttet ny serie, en lidt syret omgang børnelogik og en mere realistisk skildring i børnehøjde.

højtlæsning børnebøger førskole børnehavebørn kulturmor
Anmeldereksemplar fra Carlsen

Nuttethed og glitter

To af de nyeste højtlæsningsbøger, vi har stiftet bekendtskab med, er Amy Youngs billedbøger om Glitter.

Glitter flytter ind handler om pigen Sofia, der ønsker sig en enhjørning. Hun falder over en annonce med et slagtilbud og slår til.

Sofia forestiller sig en smuk, lidt sky, lyseblå enhjørning. Han skal hedde Glitter. Men enhjørningen er ikke helt som ventet, da hun modtager den.

»Han var slet ikke, som hun havde forventet. Han havde prikker. Hans ører var for lange. Han lugtede sært. Nå ja, og så havde han lopper.«

Glitter er tydeligvis en ged med et enhjørninghorn. Men selvom Sofia umiddelbart tænker, at hun vil returnere dyret, så udvikler der sig et fint (regnbuefarvet) venskab og Glitter får lov at blive.

højtlæsning børnebøger førskole børnehavebørn kulturmor
Anmeldereksemplar fra Carlsen

Forholdet er etableret og endnu en bog er klar. I Glitter får en ny ven fortsætter det umage par sammen. Nu får de selskab af Sofias ven Carl. Og en del forviklinger og trekantsdramaer senere bliver de alle tre venner.

Begge bøger om Glitter kører på høj nuttethedsfaktor og skæve påfund. Der er ikke de helt store temaer eller oplagte samtaleemner, men der er hyggelig underholdning for en stund. Bøgerne er oplagte til højtlæsning fra ca. 3 år.

højtlæsning børnebøger førskole børnehavebørn kulturmor

Amy Young: Glitter flytter ind og Glitter får en ny ven
Udgivet af Carlsen 12. marts 2019

Du finder mere info om bøgerne her.

højtlæsning børnebøger førskole børnehavebørn kulturmor
Anmeldereksemplar fra Forlaget Plot

Det hele skal nok gå for Erik

Morten Dürrs nyeste børnebog, Erik sælger huset, er en pudsig størrelse om drengen Erik, der en dag sælger huset for en slikkepind. Mest fordi han keder sig – og lidt fordi han er sulten.

Erik sælger huset er en ret enkel fortælling. Der er et minimum af tekst, men historien er alligevel let at forstå. For huset er solgt og Erik og hans forældre må bo i bilen. Som Erik så også sælger, mens forældrene er på arbejde. Og sådan fortsætter det.

Patrick Steptoes illustrationer har et dystopisk præg med sygelige farenuancer og dystre toner, som skaber en sjov kontrast til den faktisk ret morsomme historie.

Bogen er lidt svær at placere rent aldersmæssigt. Mit bud er, at den kan læses fra ca. 4 år, men måske også tidligere end det. Den lidt skæve form for humor kan også tiltale større børn, selvom tekstmængden er minimal.

Morten Dürr: Erik sælger huset
Udgivet af forlaget Plot 18. december 2018

Du finder forfatterens side med info om bogen lige her.

højtlæsning børnebøger førskole børnehavebørn kulturmor
Anmeldereksemplar fra Carlsen

Skolestart

Noget af det allermest spændende for et børnehavebarn er skolen (så længe det varer). Derfor er Ina Victoria Hallers bog Min dag i nulte oplagt til læsning for det store børnehavebarn.

Bogen bygger på dialogisk læsning – altså at den voksne skal tale med barnet om historien og de temaer, der dukker op. Og den kan fungere som en form for forberedelse til det nye (og markant anderledes liv), der venter barnet forude.

Bogen er helt klart tænkt som et arbejdsredskab for pædagoger i nulte klasse. Der er forslag til samtaleemner og aktiviteter på hver side, som man kan tage fat på med børnene. Men bogen kan også læses uden disse inddrages. Som en fortælling om skolelivet og alle de ting, der kan være lidt svært i begyndelsen. Om alt fra at gå på toilettet til at finde sin plads i fritkvarteret.

Ina Victoria Haller: Min dag i nulte
Udgivet af Carlsen 21. december 2018

Du kan finde mere info om bogen her.