Hurra for Hundemand

Hundemand Dav pilkey læselyst børnebog

Så kort kan det egentlig skrives. For hurra for Hundemand! Hurra for, at der skrives bøger, som giver børn lyst til og mod på at læse.

Hvilke bøger, der har den effekt, er nok forskelligt fra barn til barn. Men herhjemme var det netop Dav Pilkeys Hundemand, der gjorde forskellen.

Hundemand Dav pilkey læselyst børnebog

Manden bag Kaptajn Underhyler

Dav Pilkey er nok mest kendt for sin serie om Kaptajn Underhyler, der har lidt samme streg og humor som Hundemand-bøgerne. Vi har også forsøgt os med at læse Kaptajn Underhyler herhjemme, men ikke med samme begejstringsniveau. Måske er det glæden ved dyr i mennesketøj, der er afgørende.

Hundemand Dav pilkey læselyst børnebog

Fortællingerne er tegneserier i bogformat. De er morsomme, originale og fulde af skæve påfund. Hundemand er halvt hund og halvt menneske, men 100% betjent. Lidt som sloganet for Isadora Moon (find hende her), der er halvt vampyr, halvt fe, helt sin egen. Det er sjovt tænkt, enkelt formidlet og virkelig morsomt.

En ægte hundehelt

Hundemand er som nævnt politibetjent. Og som enhver god helt har han også en nemesis. Måske ikke en decideret superskurk, men i hvert fald en modstander. Katten Pjevs er en vigtig karakter i bøgerne.

Hundemand Dav pilkey læselyst børnebog

Men det er også alle de små deltaljer i historierne, der gør læsningen så morsom. Der er f.eks. levespray (som kan gøre hvad som helst levende) og små tegnefilm indlagt i historien, hvor figurerne bevæger sig, hvis man bladrer hurtigt frem og tilbage.

Desuden afsluttes alle bøger med små tegneguides til, hvordan barnet selv kan tegne karakterer fra fortællingerne. Stort hit herhjemme også!

Hundemand Dav pilkey læselyst børnebog

Formatet er vigtigt

Det er en væsentlig pointe her, at bøgerne er formgivet som en roman. Et lille format med hardcover, der ligner romanerne i bogreolen.

Herhjemme hos os har det i hvert fald haft en kæmpe psykologisk betydning for børnenes læselyst. Pludselig oplevede de, at de også kunne læse ‘rigtige’ bøger og ikke kun de små tynde læs-let-bøger fra skolebiblioteket.
Det var en slags mental barriere, der skulle overvindes. Men da det først var sket, var de langt mere tilbøjelige til at hive andre tykke bøger ud af reolen for at læse dem.

Den fjerde bog i serien er netop udkommet på dansk. Så det er bare med at komme i gang. Og igen kan jeg kun sige: Hurra for Hundemand! 

Hundemand Dav pilkey læselyst børnebog

Dav Pilkey: Hundemand (1)
Dav Pilkey: Hundemand – Snorløs (2)
Dav Pilkey: Hundemand – den grimme killing(3)
Dav Pilkey: Hundemand – og katteknægten (4)
Udgives på dansk af forlaget Carlsen.

Du kan læse mere om bøgerne her.