Bog om robotter vs. mennesker?

robotten kan skide morten dürr børnebog kulturmor

[Anmeldereksemplar fra forfatteren]

Tidligere i år sendte forfatter Morten Dürr mig et eksemplar af sin bog, Robotten kan skide!

Jeg har haft meget om ørerne siden og bogen kom til at ligge ret længe, før jeg fik taget hul på den. Måske også lidt på grund af titlen, der med sin latrinære sprogbrug ikke rigtigt tiltalte mig.

Robotten kan skide!

Men… Nu har jeg læst bogen. Jeg er jo personligt ikke i målgruppen til denne bog. Langt fra. Så bare fordi jeg er småsnerpet ift. bogtitler, siger det jo ikke nødvendigvis noget om historiens kvalitet.

Og heldigvis. For Robotten kan skide! er faktisk både en morsom og – på sin egen måde – eftertænksom bog.

Hele grundideen tenderer til det tragikomiske, det sørgelige måske. Men mod slutningen af læsningen af den velskrevne bog, er der er gudskelov en form for happy end.

Idyllen udebliver

Historien handler om drengen Konrad. Han er på et børnehjem, hvor han har opholdt sig i tre måneder siden hans forældre døde i en ulykke. Men samfundet er ikke helt, som vi kender det.
Barnløse par ønsker ikke at adoptere søde menneskebørn. Tværtimod foretrækker de fleste at købe sig et robotbarn. Renligt, artigt og lydigt.

Konrad tager sagen i egen hånd. Han handler efter en pludselig indskydelse og ender i en kasse, der skal leveres til en velhavende familie, som har bestilt et nyt robotbarn.

Desværre er verden ikke så idyllisk, som Konrad havde forestillet sig. Og i stedet for en kærlig familie, lander han midt i et mareridt, hvor både fysisk og psykisk vold hersker.

Konrad må igen tænke hurtigt for at undgå at ende som en (lidt for kødfuld og blodig) skrotbunke. Heldigvis er han ikke længere helt alene. Der er håb for en lysere fremtid.

Efter mange kvaler og bekymringer (og en hel del robotvold), ender historien om Konrad lykkeligt.

For begyndere og garvede læsere

Jeg tænker, at Robotten kan skide! er oplagt som højtlæsning for børn fra ca. 7 år, eller som selvlæsning for indskolings- og mellemskolebørn med ekstra læseoverskud, da bogen er på over 200 sider.

Den kan sikkert med sin effektive, fremadskridende og (mod slut) actionfyldte historie fange interessen hos piger og drenge, der finder de fleste bøger for kedelige eller ordinære. For meget kan man sige, men en ordinær fortælling er det så langt fra!

robotten kan skide morten dürr børnebog kulturmor

Morten Dürr: Robotten kan skide!
Udgivet på Forlaget Plot i 2018

Du kan høre forfatteren fortælle om bogen her.