Romaner om vikinger

vikinger roman bøger litteratur kulturmor
En lille stak fra min private samling. Også Frejdis Eriksdottir, som jeg skrev om her.

I fin tråd med min begejstring for den nordiske mytologi, har jeg som nævnt også altid været glad for fortællinger om vikinger.

Røde Orm

Sidste sommer spillede man på Moesgaard ved Aarhus teaterforestillingen Røde Orm (som iøvrigt får repremiere i Dyrehaven nord for København meget snart).

Jeg fik den ikke set. Og det var helt ok. Men til gengæld fik jeg lyst til at genlæse Frans G. Bengtssons to bøger om Røde Orm, som jeg hørte som lydbøger som barn. De har undertitlerne Søfarer i Vesterled og Hjemme og i Østerled.

Røde orm vikinger boganbefaling kulturmorm

Så det har jeg gjort. Altså genlæst dem. Og selvom sproget somme tider er lidt kringlet – der bliver sagt en helt del thi – så er det bare stadig en både velskrevet og storladen fortælling.

Bøgerne handler (hvis du ikke kender dem) om vikingen Orm Tostesøn, der – mere eller mindre frivilligt – rejser verden rundt, møder sit livs kærlighed, kommer i fjendskab med konger og omvender både sig selv og sine folk til kristendommen.

Røde Orm var klart en af de historier, der lærte mig mest om vikingetiden i Danmark. Også selvom historien er fiktiv. Det er noget med stemningen og hele det sindelag, der formodentlig prægede de nordiske vikinger.

Frans G. Bengtsson: Røde Orm I-II
Udgivet første gang i hhv. 1941 og 1945.

Læs mere om bøgerne her.

Uthred og blodbadene

Af andre (vikinge-)fortællinger holder jeg meget af Bernard Cornwells serie om krigeren Uthred, der samlet kaldes Saksernes fortællinger.

Der er indtil videre ti bind i serien. Jeg har (endnu) ikke læst dem alle. Men jeg er halvvejs og har tænkt mig at fortsætte.

Saksernes fortællinger vikinger boganbefaling kulturmorm

Bøgerne handler om den saksiske mand Uthred, der godt nok ikke er viking, men eftersom han som barn blev snuppet af danske vikinger, hvor han efterfølgende voksede op, er der ret meget viking over ham.

Til trods for sin opvækst (eller måske netop pga. den) vender Uthred som voksen tilbage og kæmper for sakserne mod vikingerne. Det medfører både politiske spil, masser af snarrådighed og temmelig blodige kampe.

Jeg ved jo (af gode grunde) endnu ikke, hvordan serien ender. Men hører du til dem, der elsker tv-serier om vikinger og des lige, så vil Cornwells bøger måske også falde i din smag.

Der er noget storladent og på mange måder filmisk over Cornwells fortællinger om Uthred. Hvilket nok også er én af årsagerne til, at serien, The Last Kingdom (som du måske kender fra Netflix) er bygget på netop denne bogserie.

Bernard Cornwell: Saksernes fortællinger
Udgivet på Lindhardt og Ringhof.

Læs mere om serien her.

 

Bøgerne i serien om Saksernes fortællinger er i kronologisk rækkefølge:

Det sidste kongerige
Den danske rytter
Nordens herrer
Sværdsang
Det brændende land
En konges død
Den hedenske herre
Den tomme trone
Stormens krigere
Flammebæreren