Min far og Vrede Mand

[sponsoreret / pressebillet]

Ikke alle børneoperaerne under GrowOP! Festival er i den lette, humoristiske ende.

Min far og vrede mand børneopera anmeldelse kulturmor
I ‘Min far og Vrede Mand’ sættes der fokus på de børn, der bor i hjem præget af vold. Foto: Jens Hemmel

Min far og Vrede Mand er en co-produktion mellem ZeBU og Musikteatret SAUM instrueret af Marc van der Velden med musik af Steingrimur Rohloff og libretto (tekst) af Jesper B. Karlsen.

Og det er bestemt ikke en lille, ligegyldig historie, som de ønsker at sætte fokus på med deres fine, lille børneopera. Faktisk blev forestillingen i 2016 nomineret til en Reumert for bedste børne-/ungdomsforestilling. Og med god grund!

Store emner for små mennesker

Forestillingen Min far og Vrede Mand handler om Dreng, som elsker sin far. For Drengs far er sød og sjov og glad. Men somme tider sker der noget. Så kommer Vrede Mand op fra kælderen og alt bliver anderledes. Så slår Drengs far og han må gemme sig på sit værelse, beskyttet af sin mor.

Rikke Juellunds scenografi er enkel og effektiv. To vinduer og en dør. Sådan kort fortalt. Og med Mårten Axelssons lysdesign akkompagneret af Live Johannessons på cello og David Hildebrandt på slagtøj ændres stemningen lynhurtigt fra let og legende til ildevarslende og dyster, når Vrede Mand nærmer sig.

Tor Lind spiller i denne opsætning både faren og Dreng som voksen. Han skifter fint mellem de to roller ved at tage en sweater af og på. Det er helt enkelt og let for børnene at forstå.

Både Tor Lind og hans medspiller, Ingeborg Fangel Mo skifter mellem operasangen og almindelig tale. Alt imens dukkefører Lene Hummelshøj på fineste vis formår at puste liv i Dreng med såvel bevægelser som stemme.

Husk samtalen!

Der er både store følelser og store, vigtige samtaleemner til stede i denne forestilling, der til trods for en varighed på kun 45 minutter alligevel når helt i mål med sine pointer.

Og netop samtalen er i fokus. For det vigtigste budskab i Min far og Vrede Mand er, at det ikke er barnets skyld, når den voksne slår. Derfor bliver alle opfordret til at blive siddende i salen efter endt forestilling. Så kan alle børn (og voksne) stille spørgsmål om forestillingen til de medvirkende.

Operasanger, Ingeborg Fangel Mo, der både spiller mor, den gamle dame og kongen i forestillingen, tager efterfølgende en fin snak med børnene. Hun fortæller om den norske børnebog (Sinna Mann af Gro Dahle), der danner baggrund for fortællingen.

Hun lytter til børnene, stiller spørgsmål og åbner op for en dialog – som ganske givet går mere frit, når der er tale om skoleforestillinger, hvor forældre eller bedsteforældre ikke sidder i sædet ved siden af.

Min far og Vrede Mand er en virkelig vellykket oplevelse. Både for den voksne og for børnene (fra 7 år og op). Det er vredesudbrud, angst og glæde. Alle de største følelser samlet i et lille lokale. Og det er ganske enkelt super fint sat sammen.

 

Min far og vrede mand børneopera anmeldelse kulturmor

Min far og Vrede Mand. Medvirkende: Ingeborg Fangel Mo, Tor Lind og Lene Hummelshøj. Musikere: Live Johansson og David Hildebrandt. Komponist: Steingrimur. Libretto: Jesper B. Karlsen. Instruktør: Marc van der Velden. Scenograf: Rikke Juellund. Lys: Mårten Axelsson.
Oplevet under GrowOP! Festival. Spiller frem til 21. november.

Læs mere her.