Tour de France – Verdens hårdeste cykelløb

Sandheden er, at jeg er vild med Tour de France. Hvis jeg kan slippe afsted med det, så ser jeg gerne mest muligt af alle årets etaper.

Sådan har det været lige siden jeg var syv og Miquel Induráin dominerede løbet (for de ikke cykelsportsinteresserede, så er det ham her).

Tour de France kulturmor
Miquel Induráin (i gult) fra hans storhedstid i 1993.

Kæmpe bog om Tour de France

Tour de France bog kulturmor

Nå, men i dag ruller feltet ind på Champs-Élysées og årets tour lakker mod enden. Det betyder som regel lidt akutte cykelløbsabstinenser. Men i år har jeg fundet en kur. En helt vildt fin, kæmpestor bog om netop Tour de France med undertitlen Verdens hårdeste cykelløb.

Den danske journalist, Joakim Jakobsen har begået et ret stort værk om Tour de France’s historie fra det første løb i 1903 og helt frem til 2016.

Med opdelinger og små gennemgange af hvert enkelt år og nogle af de mest prominente cykelryttere gennem tiden er der rigelig historie at tage fat på.

De fleste danskere – cykelsportsinteresserede eller ej – kender til Bjarne Riis, der vandt Tour de France i 1996.

Historie og anekdoter

Der er den ene sjove eller interessante historie efter den anden. Og masser af fotografier til at understrege, hvordan løbet har ændret sig fra starten og indtil nu.

Tour de France Joakim Jakobsen kulturmor

Vidste du f.eks., at der i 1904 var en fransk rytter, der forsøgte at snyde, ved at tage en korkprop i munden, som var fastgjort til en bil foran med ståltråd?

Ret så kreativt, hvis du spørger mig. Selvom sådan et stunt nok kræver stærke tænder at gennemføre. Han blev dog også opdaget og diskvalificeret.

Tour de France bog kulturmor
Den nobelt klædte cykelrytter, Hippolyte Aucouturier, der viste sig at være lidt for kreativ i sin cykelform.

Eller vidste du, at rytterne i starten både tog kokain og kloroform samt diverse andre medikamenter, de kunne få fingre i. Og dengang kaldtes det ikke for doping. Det var bare sådan, det var.

Det er en fin blanding af denne type små anekdoter og mere faktuelle ting om touren, som man finder i Joakim Jakobsens bog fra 2015, Tour de France – Verdens hårdeste cykelløb.

Gennemarbejdet mursten

Den kæmpestore bog indeholder intet mindre end 790 sider. Det er stort slået op. Stort tænkt. Og det er både velgennemført og velgennemarbejdet.

Jeg er ret begejstret. Men jeg er som sagt også ret stor fan af Tour de France. Så deler du ikke min passion, skal du måske bare se bort fra denne anbefaling. Og dog, for det er temmelig spændende læsning. Selv for en uindviet.

 

Tour de France kulturmor

Joakim Jakobsen: Tour de France – Verdens hårdeste cykelløb
Udgivet på Lindhardt & Ringhof i en ny, opdateret udgave i 2017

Du kan se mere om bogen her.