Transfervindue – fortællinger om de raskes fejl

Okay. Jeg ved det. Jeg er sent på den ift. denne her bog – Transfervindue som virkelig fik stormomtale ved udgivelsen i marts i år.

Jeg tænkte nok egentlig, at det blot var et vellykket stykke PR-arbejde, der lå bag den massive omtale. Men nu har jeg læst bogen. Og jeg synes, den er fantastisk. Og helt, helt forfærdelig på samme tid.

Som at se på solen

Irvin D. Yalom skrev engang en bog med titlen Som at se på solen – at leve med døden. Pointen var klar. Emnet er svært. Man kan kun tåle at tale om det, at beskæftige sig med det i kort tid af gangen.

Maria Gerhardts bog Transfervindue er lille. En kort bog med ganske lidt tekst på hver side. Men alligevel fortæller den så meget. Også mellem linjerne.

Teksten på side 28 i bogen lyder som følger:

“Den syge får tilsendt vældig mange emojis.”

Transfervindue handler om sygdom. Om hvordan andre opfører sig over for den syge. Om døden. Om at være syg blandt raske. Om at vente – på døden.

En personlig læseoplevelse

Oplevelsen under læsningen af Transfervindue vil være en forskellig for hvert enkelt menneske. Det er ikke en oplevelse, der kan videreformidles. For oplevelsen bygger i høj grad på den enkeltes personlige erfaringer med og relationer til sygdom og død.

Der kunne skrives meget om Transfervindue. Om Maria Gerhardt. Om fremstillingen af Hellerup som et stort hospice. Men det kan alligevel ikke forklares. Det kan nok kun opleves. Du må læse bogen. Du bør gøre det.

Måske finder du som jeg, at den både er fremragende skrevet og en fantastisk formidling af et virkeligt vanskeligt stofområde. Eller måske siger den dig ikke rigtigt noget. Men hvis du ikke læser den, finder du ikke ud af det.

Maria Gerhardt: Transfervindue
Udgivet på Politikens Forlag den 10. marts 2017.

Se mere om bogen her.