Mine kulturelle højdepunkter i 2017

2017 har været et godt år med masser af forrygende teater- og læseoplevelser.

Jeg har grublet lidt og udvalgt mine egne favoritter fra 2017. De oplevelser, der har været mine kulturelle højdepunkter i året, der er gået.

Teateroplevelser fulde af musik

Hvis vi starter med scenekunsten, så har mine favoritter i år været en lidt blandet pakke. Dog kendetegner musikken alle fire forestillinger.

klimaforandringer kulturmor
Tekeraoi Am Mananga! Held og lykke på din rejse. Foto: Per Morten Abrahamsen

Midt i den danske sommer var jeg på en vandretur rundt i Aarhus. Ledsaget af en lille trup dansere og musikere.

Med ørene fulde af musik, sang og dryppende vand, serveret direkte ind i øregangen gennem høretelefoner, oplevede jeg Tekeraoi Am Mananga! Held og lykke på din rejse. Det var enkelt, rørende og virkelig, virkelig fint!

Se mere her.

 

teaterkoncert anmeldelse kulturmor
Lyden af de skuldre vi står på. Foto: Emilia Therese

Jeg var helt solgt til Aarhus Teaters teaterkoncert Lyden af de skuldre vi står på, som havde premiere i august. For mig, der ellers ikke bryder mig synderligt om teaterkoncerter, var Lyden af de skuldre vi står på lidt en øjenåbner. Smuk, gentænkt og en sand hyldest til de mange, kendte sange, som den byggede på.

Læs mit indlæg her.

 

aarhus godsbanen opera kulturmor
Spiseoperaen AGONY

I en enkelt uge i oktober spillede spiseoperaen Agony på Godsbanen i Aarhus.

En nyskreven opera akkompagneret af særegen musik hovedsagligt skabt af slag mod køkkenredskaber. Og nåja, så fik publikum serveret en fire-retters menu undervejs. Det var så afgjort en oplevelse ud over det sædvanlige.

Læs om Agony her.

 

opera børn kulturmor
Min far og Vrede Mand. Foto Jens Hemmel

Som rosinen i pølseenden har jeg valgt den nye børneoperafestival i det midtjyske – GrowOP! Festival. Og nærmere bestemt forestillingen om Min far og vrede mand, som er en samproduktion mellem ZeBU og Musikteatret SAUM. 

I børnehøjde fortælles om drengen og om faren, der slår. Og hvordan det aldrig, aldrig er barnets skyld. Ikke blot en fin børneforestilling, der introducerer børnene til opera, men også en decideret rørende oplevelse.

Læs mit indlæg her.

Bøger om livet, døden og alt derimellem

Her kommer to meget forskellige bøger. Den ene er en roman. Ren fiktion. Den anden er hardcore virkelighed og fuld af store følelser. Men begge har alligevel gjort stort indtryk på mig.

har døden taget noget fra dig så giv det tilbage kulturelle højdepunkter 2017

Den sidste bog jeg læste i 2017 var Naja Marie Aidts bog Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage. 

Jeg tudede mig igennem det meste af læsningen. Og jeg kunne ikke læse flere bøger bagefter. Det blev årets sidste, men også én af de største læseoplevelser.

Jeg har ikke skrevet et indlæg om bogen. Den er svær at beskrive. Men jeg har skrevet et par linjer på Instagram her.

 

biblical craig russell kulturmor

En anden fremragende bog, som gjorde indtryk på mig sidste år var romanen Biblical. 

Under pseudonymet Christopher Galt har den skotske forfatter Craig Russell skrevet en historie, der roder godt og grundigt rundt i din hjerne. Du kommer i tvivl om alt, du tror, du ved. Og det er mildest talt temmeligt fascinerende.

Udover et ret originalt plot er Biblical også særdeles velskrevet og godt skruet sammen. Så afgjort en stor læseoplevelse.

Læs mit indlæg om Biblical her.

Til børn, unge og alle andre

I foråret faldt jeg over Frida Nilssons børne-/ungdomsbog Ishavspirater.

En rørende og stærk fortælling om søskendekærlighed og mod i en iskold verden. Ishavspirater mindede mig i høj grad om Astrid Lindgrens bøger. Og alligevel er historien helt sin egen.

Jeg skrev om bogen her.

 

Ravnenes hvisken boganbefaling kulturelle højdepunkter 2017 kulturmor

Hvornår er en bog en ungdomsbog? Det bestemmer man vel selv. Jeg var i hvert fald helt begejstret, da jeg læste Malene Sølvstens Ravnenes hvisken. 

Jeg har altid været glad for nordisk mytologi. Både historier om guderne og andre bøger, der bygger på mytologien. Så Sølvstens bøger gik rent ind hos mig. Kærlighed, overnaturlige evner og en historie, hvor det er let at kende forskel på de gode og de onde. Jeg glæder mig til den tredje og sidste bog i trilogien er klar.

Find bøgerne her.

 

harry potter kulturelle højdepunkter 2017 kulturmor

2017 blev også året, hvor jeg (endelig) fik taget hul på J.K. Rowlings serie om Harry Potter. Bedre sent end aldrig.

Jeg har aldrig tvivlet på, at Harry Potter-bøgerne var noget særligt. Men jeg blev alligevel overvældet af, hvor fantastisk universet og historierne er. Og det gode ved, at jeg har ventet helt til nu, er, at jeg kan dele oplevelsen med mine børn.

 

Der var masser af andre, gode oplevelser – både teater og litteratur – som kunne have været med her. Og havde du spurgt mig for seks måneder siden, havde jeg måske valgt nogle andre. Men nu – hvor året er slut – så har jeg valgt ovenstående som mine kulturelle højdepunkter for 2017.

Hvilke oplevelser var dine favoritter?